Планираната от Турция военна операция в Сирия не е започнала, но се извършват финални подготовки, а разполагането на сили и оборудване е вече завършено. Това казаха днес пред Ройтерс турски военни източници.

Военнослужещи с тежка техника отстраниха бетонни заграждения на участък от границата, каза един от цитираните представители, след като по-рано бяха публикувани медийни информации, че турски военни вече са започнали да навлизат в Сирия.

Турски войници са започнали да преминават в Североизточна Сирия, за да изтласкат кюрдските бойци, които контролират района на границата, съобщи пред Блумбърг турски представител, цитиран от БТА.

Малка авангардна част турски сили е навлязла рано днес в Сирия през две точки на границата, близо до сирийските градове Тал Абияд и Рас ал Аин, като подготовка на по-разгърната офанзива, каза представителят при условие за анонимност.

Няма непосредствен коментар от страна на кюрдските сили в Сирия, които по-рано се заканиха да окажат съпротива срещу всяка турска офанзива, отбелязва Блумбърг.

Снимка: БТА

Турската артилерия е открила днес огън по селищата Аин Дакна, Хербел и Зейван, разположени в окръг Шехба на север от Алепо /на 360 километра от Дамаск/, съобщи кюрдската информационна агенция Фърат, цитирана от ТАСС. Според информацията на агенция Фърат на обстрел са били подложени също селищата Иршадия и Шеварга в съседния район Африн. Няма съобщения за жертви или пострадали сред цивилното население.

Във вторник стълкновения между кюрдските отряди на Силите за защита на народа /СЗН/ и подкрепяните от Турция формирования на въоръжената опозиция са започнали край селището Мираназ северно от Алепо. Преди това кюрдските бойци са предприели няколко въоръжени нападения срещу силите на опозицията в околностите на градовете Азаз и Ал Баб, в резултат на което в редиците им убити и ранени.

Турция създаде през 2017 г. в резултат на военна операция "Ефратски щит" зона за сигурност в Северна Сирия в триъгълника между пограничните градове Джараблус - Ал Баб - Азаз.

Африн, който се намира на 65 километра на запад от Алепо, бе окупиран от турските войски и воюващите на страната на Анкара опозиционни формирования на 18 март миналата година в рамките на операция "Маслинова клонка" срещу СЗН. Оттогава кюрдите не спират нападенията срещу турски военни и бойци на сирийската опозиция.

Снимка: БТА

Агенция Фърат съобщава, че жителите на градовете Рас ал Аин и Тал Абияд провеждат масови демонстрации срещу плановете на Турция да предприеме военна операция в Североизточна Сирия. Кюрдските активисти заявяват решимост да защитават своите изконни земи и се готвят да установят живи щитове около населените пунктове, за да попречат на турското нахлуване.

Ръководството на коалицията "Сирийски демократични сили" излезе днес с обръщение към ООН и международните организации, като ги призова "да не допуснат хуманитарна катастрофа в Североизточна Сирия, която ще предизвикат военни действия в гъсто населените райони". В посланието се казва, че турското нахлуване ще доведе до гибелта на стотици цивилни.