Водещ американски сенатор от Републиканската партия заяви, че планира да внесе пакет от "опустошителни" санкции срещу Турция заради операцията й в Северна Сирия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Сенаторът Линдзи Греъм, обикновено отявлен привърженик на президента Доналд Тръмп, изрази безпокойство за съдбата на кюрдите в региона. Греъм неколкократно критикува решението на Тръмп да изтегли американските войски от Североизточна Сирия.

"Президентът прави това изцяло против съветите на всички. Той ще получи 100 процента от заслугата, ако знае нещо, което ние останалите не знаем. И ще понесе 100 процента от отговорността. Няма да има средно положение", каза Греъм.

Вчера в Туитър Греъм заплаши Анкара със "санкции от ада", ако навлезе в Северна Сирия.

В интервю за Фокс Нюз Греъм заяви: "Ердоган не е наш приятел и Конгресът ще реагира. В Конгреса ние не даваме зелена светлина (за турската операция - б.ред.) и няма да изоставим кюрдите. Ако президентът го прави, ние не".

Сенаторът от Демократическата партия Крис Ван Холън написа в Туитър, че се подготвя законопроект с подкрепа от двете партии за санкции срещу Турция.

Междувременно Доналд Тръмп защити решението си да изтегли американските войници от Североизточна Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Той написа в Туитър с главни букви: "Да отидем в Близкия изток е най-погрешното решение, взето в историята на нашата страна". Президентът добави, че "глупавите безкрайни войни" на САЩ приключват и че той "бавно и внимателно" връща американските войници у дома.

Първите удари

Турски бойни самолети нанесоха днес въздушни удари срещу позиции на 50 километра навътре в сирийска територия, в Айн Иса, съобщи Ройтерс, като цитира информация от кюрдските Сирийски демократични сили (СДС). 25 турски самолета са извършили полети в граничния район в Североизточна Сирия.

В отговор два снаряда, изстреляни от сирийска територия, паднаха в турския граничен град Джейлянпънар (в окръг Шанлъурфа). Няма информация за пострадали, съобщи турската телевизия НТВ. Снарядите са били изстреляни малко след обявяването на началото на турската военна операция "Извор на мира" в Северна Сирия, насочена срещу кюрдските бойци от Силите за защита народа (СЗН).

Местните власти в друг граничен град Акчакале (също в окръг Шанлъурфа) днес обявиха, че всички училища в града няма да работят до 14 октомври заради предприетата днес трансгранична операция.

НАТО призова за сдържаност

Турция заяви, че военната й операция в Североизточна Сирия ще бъде ограничена, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави, че е важно регионът да не се дестабилизира допълнително, предаде Ройтерс.

Столтенберг заяви пред журналисти, че Турция има "легитимни опасения за сигурността си" и е информирала НАТО за нападението си по-рано днес срещу кюрдските бойци в Сирия.

"Аз съм убеден, че всяко действие, което тя би предприела в Северна Сирия, е пропорционално и премерено", заяви той след среща с италианския премиер Джузепе Конте.

"Важно е да се избягват действия, които може да дестабилизират допълнително региона, да ескалират напрежението и да причинят още човешки страдания".

Гневна реакция от европейските сили

Франция, Великобритания и Германия са поискали да бъде свикан Съветът за сигурност на ООН, за да обсъди турската офанзива в Северна Сирия, съобщи френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Ройтерс.

Пред парламентарната комисия по външни работи на френския парламент Дьо Моншален каза още, че трите страни подготвят съвместна декларация, в която ще осъдят категорично турското навлизане в Сирия. Тя допълни обаче, че обща декларация на ЕС засега не е приета, защото някои страни още не са се присъединили към нея.

Междувременно германският външен министър Хайко Маас заяви, че Турция "умишлено рискува по нататъшната дестабилизация на региона" и съживяването на "Ислямска държава" като атакува североизточната част на Сирия, предаде АФП.

"Сирия има нужда от стабилност и политически процес. Обаче турската офанзива сега заплашва да причини нова хуманитарна криза", заяви Маас и добави, че Берлин ще "призове Турция да прекрати офанзивата си" и да подсигури интересите си в областта на сигурността по мирен начин.