Съветът на ЕС възложи днес на Европейския парламент да изготви оценка за готовността на Хърватия да бъде приета в Шенгенското пространство без гранични проверки, предаде БТА.

Съветът е приел предварително становище, което се предвижда да бъде оценено от евродепутатите. Когато ЕП е готов, Съветът на ЕС ще може да гласува. Решението се взима с единодушието на държавите в Шенген.

В съобщението се посочва, че Хърватия вече прилага Шенгенските правила с изключение на проверките по вътрешните за ЕС граници, които още не са отпаднали. Приложението на правилата бе проверено между 2016 г. и 2020 г., като през 2019 г. Европейската комисия отчете, че страната е въвела необходимите мерки за присъединяване към Шенген. През декември миналата година Съветът на ЕС потвърди това становище.

Становището на Европейския парламент не е задължително за Съвета, но представлява процедурна стъпка, която не може да бъде избегната. Очаква се Европейският парламент да гласува окончателно становище на една от двете пленарни сесии, насрочени за октомври. Това ще подготви почвата за окончателно решение, за което е необходим консенсус на 22-те членки на ЕС от Шенгенското пространство.

Понастоящем Шенгенското пространство се състои от 26 европейски държави, четири от които не са членки на ЕС и нямат право на глас - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Решението на Съвета може да бъде прието и през октомври.

През май ЕК призова Съвета на Европейския съюз да вземе решение, което да позволи на Хърватия, както и на Румъния и България, официално да станат част от него, защото са изпълнили всички критерии. Същото ще се отнася и за Кипър, след като успешно приключи процеса на оценка на Шенгенското пространство, се посочва още в документа, приет във вторник.