Саудитски съд осъди днес осем души на до 20 години затвор за убийството на журналиста Джамал Кашоги, предаде Франс прес.

"Петима души бяха осъдени на 20 години затвор, а трима получиха присъди от 7 до 10 години затвор", съобщи службата на главния прокурор, цитирана от Саудитската агенция по печата.

Присъдите са окончателни и подлежат на незабавно изпълнение, а наказателното дело е обявено за приключило.

През декември миналата година саудитски съд на първа инстанция даде смъртни присъди на петима от обвиняемите, а останалите получиха присъди от общо 24 години затвор. В крайна сметка смъртните присъди бяха смекчени, отбеляза ТАСС.

Окончателните присъди бяха обявени, след като синът на Кашоги обяви през май, че прощава на убийците.

Годеницата на Кашоги окачестви като фарс обявените днес от Саудитска Арабия присъди, предаде Франс прес.

"Международната общност няма да приеме този фарс", каза Хатидже Дженгиз.

"Саудитските власти приключиха този случай, без светът да узнае кой е отговорен за убийството на Джамал", добави тя.

"Саудитският прокурор изигра ново действие в тази пародия на правосъдие", реагира в "Туитър" Анес Каламар, която е специален докладчик на ООН по екзекуциите без съд и присъда.

По думите й тези присъди нямат никаква юридическа или морална стойност.

Организацията "Репортери без граници" също осъди решението на саудитското правосъдие. "Този процес без публика и журналисти не позволи да узнаем истината и да разберем какво е станало на 2 октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и кой е дал заповедта за извършването на това държавно престъпление", каза за АФП генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.

Турция заяви, че окончателната присъда на съд в Рияд, с която се анулират смъртните наказания, наложени за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. в Истанбул, е далеч от очакванията на международната общност, предадоха световните агенции.

Окончателната присъда не удовлетворява и очакванията на Турция, се казва в изявление в Туитър на говорителя на турското президентство Фахретин Алтън.

"Продължаваме да не знаем какво е станало с тялото на Хашоги, кой е искал смъртта му или дали е имало местни съучастници, което поражда съмнения в надеждността на съдебните процедури в Саудитска Арабия", се допълва в изявлението.

Кашоги пишеше критични статии за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман във в. "Вашингтон пост". На фона на репресиите в Саудитска Арабия срещу правозащитници, писатели и критици на войната, която кралството води в Йемен, Хашоги замина в изгнание в САЩ, припомня Асошиейтед прес. Той бе убит в края на 2018 г. в саудитското консулство в Турция.

Сред замесените в убийството са съдебен лекар, агенти на службите за сигурност и разузнаване и хора, работили за Мохамед бин Салман. Принцът отрече да е знаел за операцията в консулството.