Ако искаш да изгледаш тези видеа, трябва да притежаваш доста силни нерви. Едно от тях показва гол мъж, вързан за леглото, когото изнасилват с дръжка от метла. Жертвата крещи и моли за милост, но изнасилвачът - мъж, облечен в черно - изобщо не се омилостивява. Той продължава да изтезава вързания, от време на време ругае и с доста спокоен глас непрекъснато задава едни и същи въпроси: "Имаш ли да кажеш нещо по въпроса? Припомни ли си вече?".

Разиграващото се в тази сцена изглежда като някаква обичайна рутина. Видеото има обозначения за точната дата и час: 18 февруари 2020 г., 22:29 часа. Твърди се, че е заснето в затворническата болница в Саратов. Явно е използвана една от онези малки камери, които надзирателите и полицаите носят прикрепени към униформите.

И това се случва в 21 век

Това и още няколко видеа се появиха в интернет на 5 октомври - и предизвикаха истинско потресение и същински скандал в Русия. Публицистът и коментатор на ДВ Фьодор Крашенинников обръща внимание най-вече върху факта, че насилието изглежда съвсем всекидневно, дори банално: "Изобщо не можем да си представим, че през 21 век в една държавна институция се практикуват ритуали, чиито корени са в престъпния свят. И че всичко това се филмира за архива".

Видеозаписи на изтезания в руски затвори и преди са "изтичали" в публичното пространство. Но този път нещата отиват отвъд всичко познато - и дори напомнят на кадрите от затвора "Абу Граиб" в Ирак и изтезанията, практикувани от американски военнослужещи. Видеата, които достигнаха до правозащитниците от организацията Gulagu.net, документират изтезания в "места за изтърпяване на наказания" най-вече в Саратов и в Иркутск.

Прочетено на руски, името на домейна Gulagu.net означава "Не на Гулаг". Проектът, който неслучайно препраща към зловещата практика на Сталиновите лагери (известни като Гулаг), беше стартиран през 2011 година от Владимир Осечкин - с цел да се направи нещо за опазването на правата на затворниците в Русия.

Уебстраницата беше блокирана от руските власти още през лятото, а Осечкин живее в емиграция - в официално неназована европейска държава. В разговор с ДВ той пояснява, че започнал да получава видеата още през пролетта, едно по едно. После с него се свързал млад човек, който търсил начин да избяга на Запад. Тъкмо този ключов свидетел разполагал с огромен доказателствен материал: 40 гигабайта видеа, снимки и документи.

"Сатанинска работа"

"Първоначално си казахме, че това е някаква шантава история, нещо като криминален филм", разказва Осечкин. После обаче младият човек му разказал, че е IT-специалист, че попаднал в затвора, където по някое време му възложили задача да "помага" и така получил достъп до базата данни. Проведената независима експертиза оценила неговите видеа като автентични, в резултат от което решили да помогнат на младия човек. "Сега той се намира в относителна сигурност", казва Осечкин.

Правозащитникът отправя тежки обвинения срещу службите за изпълнение на наказанията в Русия: "Сатанинска работа, същинска дехуманизация. Допреди това не сме си дори представяли, че подобни неща могат да бъдат заснети със служебна камера". От видяното той стига до извода, че в руското наказателно производство е изградена антихуманна система. И смята, че дори съществуват специални помещения, където редовно се практикуват изтезания, а тези "разпити" се записват на видео.

Осечкин обяснява, че самите извършители са както надзиратели, така и затворници, които получават съответно възнаграждение: храна, наркотици, проститутки. Цялата процедура била добре структурирана, задълженията били разпределени: едни изтезавали, други водели протокол за разпитите. Правозащитникът разказва, че разполага с документация за 200 изнасилвания, извършени в различни затвори. Той твърди, че системата е създадена от високопоставени служители в структурите за изпълнение на наказанията - включително полковници и генерали. Според него, когато чорапът се разплете, ще има десетки съдебни процеси и присъди.

Руските власти се разбързаха

Официалните данни гласят, че в момента вървят седем следствия. Мнозина наблюдатели са изненадани, че руските власти толкова бързо предприеха мерки. Москва пое централно цялото разследване, а по места бяха уволнени редица служители и започнаха вътрешни следствени действия. През следващите дни представител на службата по човешките права към руския президент лично заминава за Саратов.

Дмитрий Песков, говорителят на Путин, обеща "сериозно разследване", ако обвиненията бъдат потвърдени. Чу се гласът и на Вячеслав Володин, председателят на Държавната дума. Той обеща, че ще следи развитието на събитията. Москва явно бърза и редица наблюдатели си го обясняват с опасенията на властите, че скандалът може да подейства върху настроенията на избирателите.

Осечкин пояснява, че на такива неща хората реагират повече, отколкото на разкритията за корумпирани елити. Правозащитникът се радва, че медиите предизвикаха такъв огромен интерес и че властите реагират толкова експедитивно. "Конвейерът на изтезанията беше спрян, а това вече е успех", казва той.

Материалът е публикуван ТУК>>