Американският Държавен департамент съобщи, че във връзка с ескалацията на насилието в Хаити американски хеликоптери в сряда са започнали да изпълняват чартърни полети за евакуация на граждани на САЩ от столицата Порт о Пренс, като с първия полет са били транспортирани над 15 души до Доминиканската република, предаде Ройтерс.

Според говорител на Държавния департамент хеликоптерите ще дадат възможност на ден да бъдат евакуирани по над 30 американски граждани.

Миналата седмица хаитянският премиер Ариел Хенри обяви, че ще подаде оставка, но все още не е назначен временен президентски съвет съгласно план, който да е подкрепен от карибските държави и от Вашингтон.

Тежко въоръжени групировки са превзели голяма част от столицата, а правозащитни организации и активисти съобщават за масови случаи на убийства, отвличания и сексуално насилие. По оценки на ООН над 360 000 души са били вътрешно разселени.

Ведант Пател, заместник-говорител на Държавния департамент, каза, че близо 1600 американците са попълнили онлайн формуляр с искане за информация относно възможностите да напуснат на Хаити, но че не всички от тях са поискали помощ в тази посока. Част американските граждани са търсили обща информация за безопасност, поясни Пател.

В неделя Вашингтон организира евакуационен чартърен полет между град Кап Аитиен и Маями, припомня Ройтерс