Въоръжените сили на САЩ заявиха, че подкрепяните от Иран бойци хуси са изстреляли ракети по китайски петролен танкер в Червено море, предаде Ройтерс.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ заяви, че в събота сутринта силите на хусите "са изстреляли четири противокорабни балистични ракети по "Хуан Пу".

В 16:25 ч. местно време "е засечена пета балистична ракета, изстреляна по "Хуан Пу"", съобщава още Централното командване, като отбелязва, че плаващият под панамски флаг и собственост на Китай кораб е подал сигнал за бедствие.

"Хунг Пу" е претърпял минимални щети, а възникнал на борда му пожар е бил потушен в рамките на 30 минути. Не се съобщава за жертви и корабът е възобновил курса си.

"Хусите атакуваха "Хуан Пу", въпреки че преди това заявиха, че няма да нападат китайски кораби", се казва в изявление на Централното командване.

Йеменските бунтовници хуси са казали на Китай и Русия, че техни кораби може да плават свободно в Червено море и в Аденския залив, без опасност да бъдат нападнати, съобщи в четвъртък, 21 март, агенция "Блумбърг", цитирана от Ройтерс и БТА. 

Според източници на "Блумбърг" договорката е била постигната на среща в Оман между дипломати от Русия и Китай и представители на йеменската групировка, отбеляза ТАСС. На срещата делегацията на хусите, чието движение официално се нарича "Ансар Аллах", е била оглавявана от официалния им представител Мохамед Абдел Салам - техен говорител и главен преговарящ.

Междувременно американската армия атакува шест дрона на йеменските бунтовници хуси над Червено море.

"Силите на САЩ (. . .) атакуваха шест безпилотни летателни апарата на хусите над южната част на Червено море. Пет от тях паднаха в Червено море, а един падна над йеменска територия, контролирана от хусите", се казва в изявление на командването в социалната мрежа "Екс".

Отбелязва се, че хусите също така били изстреляли пет противокорабни балистични ракети.

В събота американски изтребители нанесоха удари по три подземни склада за оръжие на хусите в контролираните от тях райони на Йемен, съобщи Централното командване на САЩ.

От 7 октомври, когато радикалното палестинско движение "Хамас" нападна Южен Израел и предизвика ответна израелска военна кампания в ивицата Газа, хусите започнаха да нападат минаващи през протока Баб ел Мандеб търговски кораби, които според тях са свързани с Израел. Свързаната с Иран йеменска групировка обяви, че действията й са проява на солидарност с палестинците в Газа. Нападенията на хусите срещу търговски плавателни съдове започнаха да зачестяват от средата на ноември.