Въоръжените сили на САЩ съобщиха, че вчера са нанесли удари по обекти на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, предаде ДПА. Американските военноморски сили пък са свалили 15 дрона, изстреляни от йеменските бунтовници в Червено море, съобщава Ройтерс, като цитира Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ).

Цели на ударите са били две инсталирани върху камиони противокорабни ракети на хусите, посочи в изявление тази сутрин в социалната мрежа "Екс" регионалното командване на Пентагона, предаде БТА.

В изявлението се казва още, че вчера следобед хусите са изстреляли от Йемен две балистични противокорабни ракети срещу търговския кораб "Пропел Форчън", който плава под сингапурски флаг и е собственост на Сингапур.

Ракетите обаче не успели да поразят кораба. Няма информация за жертви и щети.

Тази сутрин пък американските военни са отговорили на широкомащабна атака на подкрепяните от Иран хуси, извършена в Червено море и Аденския залив между 4:00 ч. и 6:30 ч. местно време" посочи в изявление в социалната мрежа "Екс" СЕНТКОМ. Атаката е била с 15 дрона, които са свалени.

Свалените безпилотните летателни апарати са представлявали "непосредствена заплаха за търговските кораби, американските военноморски сили и корабите на съюзници на САЩ в региона", се допълва в изявлението.

По-рано днес СЕНТКОМ съобщи, че вчера американските въоръжени сили са нанесли удари и по две инсталирани върху камиони противокорабни ракети на хусите, отбелязва ДПА.

Чрез обстрела на кораби в Червено море шиитските бунтовници хуси искат да принудят Израел да спре офанзивата си в ивицата Газа, която започна след атаката на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година, посочва ДПА.