САЩ предупредиха, че ще държат Китай отговорен, ако Русия завоюва още територии в Украйна, предаде Франс прес. Предупреждението бе отправено, след като Пекин поднови обещанията си за сътрудничество с Москва при посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Китай.

Високопоставеният американски дипломат Кърт Кембъл заяви, че съхраняването на мира и стабилността в Европа е "най-важната мисия от историческа гледна точка" за САЩ.

Завоюването на територии от Русия може да "промени баланса на силите в Европа по един откровено неприемлив начин", предупреди той.

"Казахме директно на Китай, че ако продължи, това ще има въздействие върху отношенията между САЩ и Китай. Няма да останем със скръстени ръце. Това върви против нашите интереси", каза още Кембъл.

АФП отбелязва, че американският представител е направил тези си изявления в Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай, в отговор на въпрос за посещението на Лавров в Китай, по време на което китайският лидер Си Цзинпин заяви, че е готов да засили сътрудничеството с Русия.

Кембъл каза още, че Вашингтон е бил предупредил Пекин, че руският президент Владимир Путин ще нареди нахлуване на войските си в Украйна през февруари 2022 г.

Кърт Кембъл, високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ

Снимка: БТА/AP, Mariam Zuhaib

Според Кембъл Китай е бил обезпокоен от първоначалните неуспехи на Русия във войната и се е опитал да възстанови "военния капацитет" на Москва. Две години по-късно "Русия е почти изцяло реорганизирана и е сериозна заплаха за Украйна и региона", изтъкна американският дипломат.