Визитата на руския външен министър Сергей Лавров в Китай може да се разглежда като подготовка за "предстоящи контакти на най-високо равнище", призна Кремъл във връзка с предстояща визита на руския президент в китайската столица.

Все още е рано да се конкретизира срок за евентуална среща между президентите Владимир Путин и Си Цзинпин, предаде Ройтерс.

"Разбира се, това пътуване [на руския външен министър Сергей Лавров в Китай] може да се разглежда като подготовка за предстоящи контакти на високо равнище. Такива контакти действително се планират", потвърди Дмитрий Песков в отговор на журналистически въпрос дали се планира визита на Путин в Китай и дали тази тема е включена в дневния ред на посещението на Лавров в Пекин, предаде БТА.

"Всъщност такива контакти се планират и има разбирателство за тяхната целесъобразност и необходимост с оглед на високото равнище на приятелските отношения между Руската федерация и Китай", посочи Песков. "Но ние все още смятаме, че е рано да се определят времеви рамки. Ще ви информираме за всичко, веднага щом бъдем готови", допълни говорителят на Кремъл.

В китайската столица Сергей Лавров беше приет на най-високо ниво - първо от колегата си и външен министър, а след това и от китайския президент Си Дзинпин.

Лавров заяви, че Русия дава най-високата оценка за успехите на Китай, предаде ТАСС.

"Бихме искали да изразим най-високата си оценка и възхищение от успехите, които постигнахте през тези години и преди всичко през последното десетилетие под Вашето ръководство", каза Лавров на Си.

Лавров предаде на Си приветствие от руския президент. "Имам удоволствието и честта да Ви предам най-добри пожелания от президента на Руската федерация Владимир Путин. Той много високо оцени Вашето поздравително послание по повод резултатите от президентските избори през март", каза Лавров.

"Ще бъдем готови да реализираме новите стратегически задачи, поставени от нашите лидери", посочи ръководителят на руската дипломация.

"За начало, Ви моля да предадете искрените ми поздрави на президента на Руската федерация Владимир Путин", каза китайският лидер при откриването на срещата.

"Тази година Китай и Русия отбелязват 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите им отношения. През тези години страните ни поеха по нов път на мирно съвместно съществуване и взаимноизгодно сътрудничество между двете най-големи съседни държави, което не само донесе осезаема полза за двете страни и техните народи, но също така изигра конструктивна роля за гарантирането на международната справедливост", каза още Си.

По време на посещението на Лавров стана ясно, че Русия и Китай са се разбрали да започнат диалог за сигурността в Евразийския регион, заяви руският външен министър Сергей Лавров след разговор с китайския външен министър Ван И.

"Възниква задачата за формиране на евразийската сигурност", каза Лавров на излъчвана по телевизията пресконференция след срещата с Ван И. С китайските ни приятели "постигнахме съгласие за започването на диалог с участието на други наши съмишленици по този въпрос", добави той.

Сергей Лавров с колегата си и външен министър на Китай Ван И

Снимка: Пресслужбата на Руското външно министерство чрез АП/БТА

"От дълго време съществува структурата на евроатлантическата сигурност под формата на НАТО, но също така и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Тя просто сама се зачеркна от списъка на съответните структури, в рамките на които е възможно да се водят смислени преговори и да се договори нещо, основано на баланс на интереси", каза още Лавров, цитиран от БТА.

"Въпросът за формирането на евразийската сигурност става все по-актуален, както спомена и президентът [на Русия Владимир] Путин в своето послание към Федералното събрание", заяви руският министър, който е на посещение в Китай.