"САЩ не слагат конкретни срокове за въвеждане на санкции срещу Турция заради покупката от Анкара на руски зенитно-ракетни системи С-400, но на Анкара й остава все по-малко време, за да намери решение на тези разногласия с Вашингтон", заяви в сряда на брифинг за чуждестранни жураналсти помощник държавният секретар на САЩ по военно-политическите въпроси Кларк Купър, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

По думите му е погрешно да се говори, че на Турция "й се е разминало" заради покупката на руските системи С-400.

Купър каза още, че положенията на закона "за противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA) продължават да се прилагат. Той изтъкна, че няма точни срокове за въвеждане на санкции спрямо Турция, но че на Анкара й остава все по-намаляващ промеждутък от време, за да реши този въпрос.

"Технически санкции все още не са въведени. Но ние незабавно изключихме Турция от програмата за Ф-35", подчерта Купър.

Урокът за другите държави се заключава не в това, че на Турция всичко й се е разминало, а в това, че именно тя е загубила и още може да загуби, изтъкна той.

През декември 2019 г. комисията по външни работи на Сената на САЩ одобри пакет със санкции срещу Турция и финансовия й сектор заради турската военна операция в Североизточна Сирия и покупката на С-400. Сега законопроектът трябва да бъде разгледан от целия състав на Сената, където в текста може да бъдат внесени корекции. Подобен законопорект бе одобрен и от Камарата на представителите на Конгреса в края на октомври 2019 г.

Освен това американският президент Доналд Тръмп подписа през декември закона за бюджета за отбрана за 2020 г., в който се предвижда налагане на санкции на Турция във връзка с покупката на руските системи С-400.