САЩ обявиха пакет от оръжейна помощ за Тайван на стойност до 345 милиона долара, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това е стъпка, която вероятно ще предизвика недоволството на Китай.

Администрацията на президента Байдън не даде повече подробности за оръжията в пакета.

Конгресът на САЩ разреши на президента Байдън в бюджета за 2023 г. да предостави оръжейна помощ до 1 милиард долара за Тайван, което е в противовес с претенциите на Китай по отношение на самоуправляващия се остров.

Пекин многократно е настоявал САЩ, които са най-важният оръжеен доставчик за острова, да спрат продажбата на оръжия на Тайван.

Икономическото и културно представителство на Тайпе в САЩ отказа да коментира съобщението.

В същото време президентът Джо Байдън каза, че е възможно да се стигне до сделка със Саудитска Арабия, предава БТА. Байдън е казал това след разговори, които неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан е водил със саудитски официални представители в Джеда.

Целта на разговорите на високо ниво е да се постигне нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия.

"Възможно е да има сближаване", каза Байдън на среща с донори за кампанията му за преизбиране през 2024 г. в град Фрипорт в щата Мейн.

Президентът на САЩ не даде повече подробности за евентуалната сделка.

Месеци наред американски официални представители се опитват да постигнат това, което може да стане историческо споразумение между дългогодишните противници Израел и Саудитска Арабия, но Рияд се съпротивляваше досега.