Тайванската президентка Цай Ингвен заяви днес, че ще работи за съхраняването на статуквото на мира и стабилността в региона на Тайванския проток въпреки голямото напрежение с Китай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тайван няма да провокира и няма да се смирява с китайския натиск, каза Цай в реч в офиса си в Тайпе, посветена на седмата годишнина от началото на управлението си.

Китай, който възприема Тайван като своя територия и заплашва да установи контрол върху него, ако трябва и със сила, засили военния и дипломатически натиск върху самоуправляващия се остров, откакто Цай встъпи в длъжност през 2016 г., отбелязва Ройтерс.

Пекин отказва да води разговори с Цай, тъй като я смята за сепаратист - тайванската президентка неведнъж е казвала, че ще защитава свободата и демокрацията на Тайван.

"Войната не е опция. Нито една от страните не може едностранно да измени статуквото с немирни средства", изтъкна Цай в речта си. "Съхраняването на статуквото на мира и стабилността е консенсусът както за света, така и за Тайван", каза още тя.

Между лидерите на страните от Г-7 има съгласие, че трябва да се търси мирно решение на тайванския въпрос, каза вчера японският премиер Фумио Кишида, който е домакин на тазгодишната среща на лидерите от групата, която се провежда в Хирошима.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан каза тази сутрин, че лидерите на страните от Г-7 ще излязат с декларация за общ подход по отношение на Китай.

Съливан изтъкна, че целта на държавите от Г-7 е да намалят рисковете в отношенията с Китай, а не да сложат край на сътрудничеството с Пекин.

"В декларацията ще бъде отбелязано, че всяка страни си има свои собствени отношения и подход, но че сме обединени и споделяме набор от общи елементи", каза още Съливан, имайки предвид плановете на страните от Г-7 да продължат сътрудничеството си с Китай (сред желаещите да продължат сътрудничеството с Пекин е и ЕС по думите на председателя Шарл Мишел, казани вчера - б.р.), като в същото време изразяват безпокойството си по редица въпроси, свързани с отношенията с Пекин.