Американските военни обмислят да изпратят на Украйна хиляди конфискувани оръжия и повече от един милион патрони, които преди време са били предназначени за подкрепяните от Иран бойци хуси в Йемен, съобщи днес в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс и БТА.

Американски длъжностни лица заявиха, че обмислят да изпратят на Украйна над 5000 автомата, 1,6 милиона патрона за малокалибрени оръжия, малък брой противотанкови ракети и над 7000 взриватели. Те са били конфискувани през последните месеци край бреговете на Йемен от контрабандисти, заподозрени, че работят за Иран, се казва в медийната публикация. 

На 10 януари т.г. информационните агенции съобщиха, че военноморските сили на САЩ са конфискували над 2100 автомата от кораб в Оманския залив, за които смятат, че идват от Иран и са предназначени за подкрепяните от Техеран бунтовници хуси в Йемен, заяви днес говорител на ВМС.

Залавянето станало дни преди тази дата, след като бойци от екипажа на патрулния катер "Чинук" се качили на борда на плавателен съд. Моряците открили на борда автомати "Калашников", увити поотделно в зелен брезент, заяви командир Тимъти Хокинс, говорител на базирания в Близкия изток 5-ти флот на ВМС.

"Чинук", заедно с патрулния катер "Монсун" и ракетния разрушител "Съливанс", иззели оръжията. Военните отбелязаха, че откритото приличало на други автомати, конфискувани по-рано от ВМС на САЩ, за които се предполага, че са от Иран и са били предназначени за Йемен.

"Когато прехванахме кораба, той се намираше на маршрут, използван в миналото за трафик на незаконни товари за хусите в Йемен", заяви Хокинс пред Асошиейтед прес. "Йеменският екипаж потвърди произхода".

На 2 февруари пък стана известно, че френските военноморски сили са конфискували хиляди автомати, картечници и противотанкови ракети в Оманския залив, идващи от Иран и предназначени за хусите.

Оръжията са били конфискувани на 15 януари в Оманския залив. И отново въоръжените сили на САЩ отбелязват, че задържането на оръжията е станало "по маршрути, които в миналото са били използвани за незаконен трафик на оръжия от Иран до Йемен".

Оръжейното ембарго на ООН забранява доставките на оръжия за хусите от 2014 г., когато избухна гражданската война в Йемен. От март 2015 г. хусите водят война с оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, подкрепяща международно признатото правителство на Йемен.

Иран отдавна отрича да въоръжава хусите, въпреки че прехвърля автомати, гранатомети, ракети и други оръжия на йеменските бунтовници, използвайки морски пътища. Независими експерти, западни държави и експерти на ООН са успели да проследят компонентите, иззети на задържани кораби, идващи от Иран. 

Ислямската република е извършвала ответни атаки по море при предишни случаи на насилие след провала на ядрената сделка на Иран със световните сили.

Съобщението на "Уолстрийт джърнъл", а по-ранните за заловените оръжия, се правят на фона на засилващ се натиск срещу Иран от страна на Запада заради доставката на дронове за Русия, които после тя използва в Украйна, както и заради репресиите на иранските власти срещу протестиращи.

Напрежението в региона се засили и след предполагаемото нападение на израелски дрон срещу военно предприятие в централния ирански град Исфахан.