Експлозия във военен завод в централния ирански град Исфахан е причинена от атака с дрон, съобщи иранската държавна информационна агенция ИРНА, позовавайки се на министерството на отбраната.

"Един от дроновете беше свален от противовъздушната отбрана, а другите два бяха хванати в отбранителен капан и се взривиха. За щастие, тази неуспешна атака не причини загуби на човешки живот и предизвика незначителни щети по покрива на цеха", се посочва в съобщението на министерството, в което се уточнява, че инцидентът е станал в 23.30 часа местно време в събота.

По-рано агенция ИРНА съобщи, че във военния завод в град Исфахан се е чул силен взрив. Агенцията цитира заместник-управителя на провинция Исфахан по въпросите не сигурността, който посочи, че при инцидента няма пострадали.

Отделно иранската държавна телевизия съобщи, че пожар е избухнал в петролна рафинерия в индустриална зона близо до северозападния град Табриз, предаде Асошиейтед прес. Телевизията посочи, че причините все още са неизвестни и показа кадри с пожарникари, които се опитват да потушат огъня.

Иран и Израел отдавна водят "война в сянка", която включва тайни нападения срещу ирански военни и ядрени съоръжения, отбелязва агенцията.

Миналата година Иран заяви, че един инженер е бил убит, а друг служител е бил ранен при неизяснен инцидент във военна и оръжейна база в Парчин близо до столицата Техеран. Министерството нарече случая злополука, без да даде повече подробности.

В Парчин се намира военна база, в която Международната агенция за атомна енергия заяви, че подозира, че Иран провежда тестове с взривни устройства, които биха могли да се използват в ядрени оръжия.

През април 2021 г. Иран обвини Израел за атака срещу подземния му ядрен обект в Натанз, която повреди центрофугите му.

Израел не пое отговорност за атаката, но израелски медии масово твърдяха, че страната е организирала опустошителна кибератака, която е причинила спиране на тока в ядреното съоръжение. Израелски официални представители рядко признават за операции, провеждани от тайни военни части на страната или от разузнавателната агенция Мосад, отбелязва АП.

През 2020 г. Иран обвини Израел за сложна атака, при която беше убит неговият водещ ядрен учен.

Иран винаги е настоявал, че ядрената му програма е с чисто мирни цели. Разузнавателните служби на САЩ, западните държави и Международната агенция за атомна енергия твърдят, че до 2003 г. Иран е провеждал организирана програма за ядрени оръжия, напомня агенцията.