Две помпени станции на петролопровода "Изток-запад" в Саудитска Арабия са били нападнати от дронове, натоварени с експлозиви. Това съобщи днес саудитският министър на енегетиката Халид ал Фалих, който окачестви атаките като "терористичен акт" срещу световните доставки на петрол, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В изявлението на Фалих, разпространено от Саудитската агенция по печата, се казва, че добивът на петрол и производството на петролни продукти в кралството продължава без затруднения. Но държавната петролна компания е прекратила подаването на суровината по засегнатия тръбопровод, докато не бъде направена оценка на повредите и те не бъдат отстранени.

Според съобщение на саудитските служби за сигурност атакуваните петролни станции са в Ал Дудами и Атиф, в района на столицата Рияд. Петролопроводът "Изток-запад" свързва Източната провинция (Аш Шаркия) с пристанището Янбу на Червено море.

АП отбелязва, че вестта за двете атаки е била предшествана от твърдение на йеменските шиитски бунтовници, че са извършили атаки срещу Саудитска Арабия. Близката до бунтовниците хуси телевизия "Масира" съобщи, че техни дронове са нападнали "жизнено важни саудитски инсталации". Йеменските бунтовници заявяват, че атаките са послание към Рияд да спре "агресията".

"Ударите по жизнени инсталации на Саудитска Арабия са отговор на агресорите, които продължават да осъществяват геноцид и да държат под обсада йеменския народ", написа в "Туитър" говорителят на движението "Ансар Аллах" Мохамед Абдулсалам.

Саудитска Арабия от четири години оглавява международна военна коалиция, която подкрепя международно признатото правителство на Йемен в боевете с хусите.