Въздушни удари са били извършени по конвой на Корпуса на гвардейците на ислямската революция на иракско-сирийската граница близо до град Абу Камал. Възможно е ударът да е попаднал в щаб на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, но все още няма потвърждение. Преходът е под пълния контрол на КСИР/Хизбула и е основен пункт за прехвърляне на стоки от Иран за Сирия.

Според местни източници колоната от 25 камиона е превозвали зеленчуци, но за зеленчуци пожарът е бил прекалено голям. Практиката на иранците да маскират камиони с оръжие като цивилен транспорт е отдавна известна.

Не е известно кой е извършил удара, но се смята, че става дума за операция от страна на ВВС на Израел. Ликвидирани са само шест камиона. И както каза наскоро бившият началник на щаба на ЦАХАЛ Авив Кохави, "израелското разузнаване и ВВС знаят кой камион от конвоя превозва оръжията и знаят как да го унищожат.

Това е вече втори удар от въздуха срещу Иран - миналата нощ военен завод бе атакуван град Исфахан в Ислямската република. И там не е ясно кой точно е извършил удара, но отново погледите са насочени към Израел. От Пентагона отрекоха да имат общо с атаката.

Правителството на САЩ не изключва военни действия, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, заяви малко преди това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Запитан дали това включва и военен вариант, Блинкън заяви, че не го изключва. "Всички възможности са открити", каза той по време на интервю за телевизионния канал "Ал Арабия" в рамките на пътуването си в Близкия изток.

Но той също така заяви, че предпочитаният път за решаване на проблемите е дипломатическият. Иран е имал възможност да се върне към международното ядрено споразумение, но отхвърли този вариант, каза Блинкън.

През лятото на 2022 г. президентът на САЩ Джо Байдън също не изключи нападение като крайна мярка, припомня ДПА.

В продължение на много месеци преговорите за съживяване на ядреното споразумение от Виена от 2015 г. между Иран и Запада бяха в задънена улица. Според дипломати Техеран е блокирал споразумението малко преди сключването му.

Бруталното потушаване на неотдавнашните протести в Иран също е разклатило доверието в преговорите. ЕС осъди действията на иранския апарат за сигурност и наложи нови строги санкции на Техеран.

След като през 2018 г. САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран, Техеран също спря да спазва договорените в споразумението ограничения и отказа достъп на инспекторите на Международната агенция по ядрена енергия (МААЕ).

Понастоящем Иран обогатява уран до ниво на чистота от 60%. Според данни на МААЕ това не е значително под 90%, необходими за ядрени оръжия. Иран твърди, че ще използва ядрената си програма само за граждански цели.