Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви днес в Туитър, че САЩ разполагат с надеждна информация, че иранският петролен танкер "Грейс 1", преименуван на"Адриан Даря 1", се е насочил към Сирия, предаде Ройтерс.

"Разполагаме с надеждна информация, че танкерът е на път и се е насочил към Тартус, Сирия. Надявам се да смени курса", посочи Помпейо. "Беше голяма грешка да се вярва на Зариф", каза той и имаше предвид иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който даде уверения на Великобритания, че танкерът няма да отплава за Сирия.

Американското министерство на финансите добави "Адриан Даря" в черния си списък и наложи санкции на капитана му.

"Плавателни съдове като "Адриан Даря" позволяват на (силите "Кудс" на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция) да превозват и прехвърлят големи количества петрол, които те се опитват да замаскират и продадат нелегално, за да финансират зловредната дейност на режима и да разпространяват тероризъм", заяви заместник-министърът на финансите на САЩ Сигал Манделкер.

Тя добави, че всеки, който оказва подкрепа на "Адриан Даря", рискува да бъде санкциониран.

Спорът за танкера, който според САЩ пренася петрол за Сирия, предизвика дипломатическа криза след задържането му в Гибралтар на 4 юли заради европейските санкции срещу Сирия. На 15 август корабът получи разрешение да отплава, след като Техеран даде уверения, че товарът от 2,1 милиона барела петрол няма да бъде доставен в Сирия. Следващия ден САЩ издадоха заповед за задържане на кораба, но правителството на Гибралтар отказа и обясни, че американските санкции не могат да се прилагат в Европейския съюз.