Министерствата на външните работи и морския транспорт на Гърция следят отблизо ситуацията с иранския нефтен танкер Grace 1, който вече се казва Adryan Darya 1.

"Ройтерс" съобщава, че корабът плава към пристанището на Каламата на п-ов Пелопонес. Компетентните източници, близки до гръцките министерства, казаха пред електронното издание на вестник Protothema, че са в готовност. Очаква се танкерът да пристигне в Каламата на 25-ти този месец. Както отбелязват същите източници обаче, времето до 25 август е много "и междувременно може да се случат много неща, преди танкерът да пристигне в Каламата, който във всеки случай няма пристанище с необходимата инфраструктура, за да акостира такъв голям кораб".

Събеседници на изданието от морското ведомство отбелязаха, че движението на кораба "се наблюдава", докато той плава със скорост 9-10 възела. Според тях, гръцките власти са в контакт със САЩ, но приемането на кораба не е проблем, защото мерките срещу Иран са предприети от Вашингтон, а не от Европейския съюз.

Гибралтар отказа искането на Съединените щати да задържи отново пълния с петрол ирански танкер "Грейс 1". Така корабът беше освободен да отплава. Той вдигна иранско знаме, смени името си и напусна Гибралтар. В четвъртък, съд в британската територия реши, че кораба трябва да бъде освободен, след като командоси го превзеха в началото на юли, което доведе до международен скандал.

Ден след решението за освобождаване, Съединените щати поискаха нов арест на танкера, който носи петрол за над 100 милиона долара. Гибралтар отказа с мотива, че санкциите на Съединените щати срещу Иран не се отнасят до Европейския съюз. Освобождаването стана, след като Техеран гарантира, че петрола няма да бъде откаран в Сирия. Това би било в нарушение на ембарго на Европейския съюз.

"Иранците трабва да направят нещо за санкциите, при това бързо. Знам, че са горди хора, но страната им катастрофира. Икономиката им е истинско бедствие. Трябва да действат. Ще видим какво ще стане", каза президентът на САЩ - Доналд Тръмп.

 Гръцките власти не са получили официално искане за заход в свое пристанище на иранския танкер, обяви министърът на военноморската и островната политика на Гърция Янис Плакиотакис пред местната телевизия "Скай", предават TACC и БТА.

"Не получихме официално искане за влизане на иранския танкер в наше пристанище", заяви министърът и потвърди, че такова искане трябва да бъде изпратено поне 48 часа предварително. "Ние сме в постоянен контакт с гръцкото министерство на външните работи в това отношение", добави Плакиотакис.