Иран обяви днес, че петролът, превозван от иранския танкер, освободен по-рано този месец от властите в Гибралтар, е продаден и купувачът ще определи неговото местоназначение, предадоха световните агенции.

Съобщението, направено от правителствения говорител Али Рабией, е поредният обрат в сагата с преследвания от САЩ танкер "Адриан Даря 1", чието име по-рано беше "Грейс 1".

Корабът, превозващ 2,1 милиона барела суров петрол, беше задържан край бреговете на британската територия Гибралтар на 4 юли по подозрение в нарушаване на санкциите срещу Сирия, а на 18 август беше освободен.

Рабией отказа да назове купувача на петрола, който по пазарни цени може да струва около 130 милиона долара. Всеки, който купува петрола, обаче вероятно ще бъде подложен на американски финансови санкции.

"Купувачът на петрола решава какво е неговото местоназначение", заяви говорителят.

Данни за корабоплаването показаха, че танкерът вече не пътува към Турция, както бе съобщено през уикенда.

В същото време иранската делегация е обсъждала с френската страна вчера в Биариц въпроси, свързани с банковата сфера и износа на нефт. Това съобщи днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от иранската агенция ИРНА, предаде ТАСС.

Той каза, че миналия петък в Париж ръководената от него иранската делегация, е обсъждала с френския президент Еманюел Макрон и външния министър Жан-Ив Льо Дриан редица въпроси. Но е трябвало да има още един кръг разговори, за да се уточнят някои аспекти, включително в банковата сфера и износа на нефт.

Зариф каза, че разговорите в Биариц са продължили около 4 часа, като през повечето време иранската делегация е говорила с Льо Дриан и френския министър на финансите Брюно Льо Мер. Зариф разговаря вчера в Биариц и с Макрон.

В резултат на американските санкции срещу Иран износът на въглеводороди от Иран намаля трикратно - до 800 000 барела дневно. Миналата година Иран изнасяше 2,6 милиона барела дневно, припомня ТАСС.

Днес иранският външен министър е на посещение в Пекин.

Още миналия петък говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави каза, че Зариф ще посети Китай, Япония и Малайзия. Тази обиколка трябваше да започне вчера, но заради посещението на Зариф в Биариц беше отложена с един ден.

По време на визитата в Пекин Зариф ще обсъди регионални и международни въпроси и въпроси от взаимен интерес с китайските представители. Визитата е по покана на китайския външен министър Ван И.