Американското правителство въвежда визови ограничения срещу украинския бизнесмен Игор Коломойски, съпругата му, сина и дъщеря му. Това се казва в писмено изявление, публикувано в петък от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и цитирано от ТАСС.

От изявлението става известно, че ограничителни мерки се прилагат срещу "олигарха и бившото украинско длъжностно лице Игор Коломойски" за участието му в мащабна корупция. Като губернатор на област Днепропетровск през 2014-2015 г. Коломойски, според Държавния департамент, "е участвал в актове на корупция, които подкопават доверието на обществото в демократичните институции на правителството в Украйна", използва своето "политическо влияние и официални правомощия" за лична изгода.

Както е посочено в изявлението на Блинкън, ограничения се въвеждат не само срещу Коломойски, но и срещу съпругата му Ирина, дъщеря му Анжелика и сина му Григорий (последният в документа е наречен Израел Цви). Мерките, предприети от американските власти, на практика означават, че на Коломойски и членовете на семейството му "е отказано правото да влизат в САЩ", обяснява Блинкън.

Американският държавен секретар подчертава, че решението за налагане на санкции срещу Коломойски и членовете на семейството му отразява ангажимента на САЩ да подкрепят реформите в украинския политически, икономически и правосъден сектор, тъй като те са ключови за движението на Киев по евроатлантическия път.

"САЩ продължават да застават редом до всички украинци, чиято дейност тласка реформите напред", уверява Блинкън. Той също така предупреждава, че Държавният департамент на САЩ ще продължи да използва правомощията си за преследване на корумпирани служители "в региона и по света".

В края на 2020 г. Министерството на правосъдието на САЩ поиска конфискацията на офис сграда в Кливланд, щата Охайо, която според ведомството е придобита със средства, незаконно изтеглени от украинската Приватбанк от бившите й най-големи акционери Игор Коломойски и Генадий Боголюбов.

Съответна искова молба е подадена във федералния съд за Южния окръг на Флорида. Както следва от документа, става дума за 22-етажна офис сграда. Според американските власти имотът е придобит съвместно от Коломойски, Боголюбов и редица други лица през 2008 г.