Украинският президент Володимир Зеленски освободи днес от длъжност началника на президентската администрация, бивш адвокат на олигарха Игор Коломойски, и го смени с главния преговарящ с Русия, предадоха световните агенции. Това е първата важна кадрова промяна в екипа му, изтъкна АФП.

Президентът освободи с указ на 43-годишния Андрий Богдан, чието назначаване на поста веднага след встъпването на Зеленски в длъжност през май раздразни Запада и деловите среди заради връзките му с олигарха Коломойски.

Украинският президент назначи на негово място Андрий Ермак, 48-годишен бивш адвокат от филмовата индустрия, който досега беше негов ключов съветник по външната политика и главен преговарящ с Русия.

Тази промяна се случва на фона на медийни публикации за остро съперничество между Богдан и Ермак по въпроси за политиката на президентството и по други важни за Украйна проблеми, отбеляза ТАСС.

Отстраняването на Богдан ще бъде "добре прието от пазарите и дава надежди за още една стъпка в посока към реформите, които изглежда напоследък се намират в мъртва точка", каза базираният в Лондон анализатор Тимъти Аш.

Преди това назначение Андрей Ермак беше помощник на депутата от Върховната Рада от Партията на регионите Елбрус Тедеев. От юли 2019 г. започва да се занимава с международни отношения в кабинета на президента, по-специално води преговори като представител на Зеленски в "Нормандската четворка" (Германия, Русия, Украйна и Франция). Освен това Ермак ръководи групата за координация на размяната на затворници в Украйна, припомня ТАСС.

За Коломойски се твърди, че е източил 5,5 млрд. долара от най-голямата банка в страната "Приватбанк", която бе национализирана през 2016 г. Това решение бе приветствано от международните донори, но олигархът се стреми да си възвърне собствеността върху банката, което безпокои Запада, отбелязва АФП.