Американските военноморски сили съобщиха, че са се намесили, за да осуетят опит на иранските ВМС да превземат два търговски танкера в международни води в Оманския залив рана тази сутрин, предаде Ройтерс.

"Иранският флот направи опити да залови два търговски танкера, законно преминаващи през международни води. ВМС на САЩ реагираха незабавно и предотвратиха тези конфискации. При втория опит за превземането им плавателният съд на иранските ВМС произведе изстрели", заяви говорителят на Пети флот на САЩ Тимъти Хокинс.

Той отбеляза, че стрелбата по втория кораб не е причинила жертви или големи щети. И в двата случая иранските военноморски кораби са се отдръпнали след отговора на американските ВМС и търговските кораба са продължили плаванията си.

Засега няма коментар от Иран за инцидентите.

Според компанията за морска сигурност "Амбри" (Ambrey) изстрелите са станали на 28 морски мили североизточно от Маскат, столицата на Оман.

Военноморските сили на САЩ твърдят, че през последните две години Иран е задържал най-малко пет търговски кораба. Много от инцидентите са се случили в и около Ормузкия проток, тясното устие на Персийския залив, през което минава 20% от целия суров петрол.

През април маскирани командоси от иранския флот извършиха нападение с хеликоптер, за да завладеят петролен танкер, пътуващ за САЩ, в Оманския залив, кадри от което бяха излъчени по иранската държавна телевизия. Иран каза, че танкерът е бил задържан, след като се е сблъскал с друг ирански кораб, но не предостави доказателства.

В миналото Иран е изземвал търговски кораби, за да ги използва като разменна монета със Запада. Напрежението между САЩ и Иран непрекъснато нараства, откакто администрацията на Тръмп едностранно се оттегли от ядреното споразумение на Иран от 2015 г. със световните сили и възобнови санкциите. Иран отговори, като засили ядрените си дейности, твърдейки, че са мирни. Предоставя и дронове на Русия за нейната война срещу Украйна.