Петролен танкер, свързван с израелски милиардер, е бил ударен край бреговете на Оман от дрон с бомба.

Нападението е извършено снощи на фона на растящо напрежение с Иран край бреговете на Оман, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на базиран в Близкия изток служител по отбраната, пожелал да остане анонимен.

Малко по-късно израелски представител, цитиран от Ройтерс, заяви, че атаката е извършена от Иран с дрон, подобен на използваните от Русия в Украйна.

Танкерът е понесъл минимални щети по корпуса си, но няма ранени сред екипажа или изтичане на петрол от товарното отделение, заявиха от управлението на "Източнотихоокеанска корабна компания".

Междувременно Британската военна организация в региона, която наблюдава корабоплаването "Юнайтед кингдом марин трейд оперейшънс", каза за АП, че "знае за инцидента и в момента той се разследва", добавя БТА.

Служителят идентифицира нападнатия морски съд като "Пасифик зъркон" - плаващ под либерийски флаг петролен танкер. Той е под управлението на базираната в Сингапур "Източнотихоокеанска корабна компания", собственост на израелския милиардер Идан Офер.

Техеран и Израел са въвлечени в дългогодишна война в сянка в Близкия изток и срещу свързвани с Израел плавателни съдове в региона се извършват атаки с дронове, припомня АП, като допълва, че официално никой още не е поел отговорност за атаката.

Междувременно "Пети американски флот" съобщи, че знае за инцидента в Оманския залив с търговски морски съд, каза за Ройтерс командирът му Тимъти Хокинс.

През 2019 г. САЩ обвиниха Иран за поредица от нападения край бреговете на Обединените арабски емирства. Оттогава Техеран започна да засилва ядрената си програма след едностранното оттегляне на Вашингтон от ядрената сделка между Техеран и световните сили.