Гръцкото външно министерство е връчило протестна нота на посланика на Иран в Атина заради "насилствено задържане" на два гръцки танкера в Персийския залив, предаде гръцката агенция АНА-МПА. Нотата е връчена от главния секретар на министерството Темистоклис Демирис по разпореждане на външния министър Никос Дендиас.

Според съобщение на гръцкото външно министерство ирански военен хеликоптер е кацнал на борда на плаващия под гръцки флаг "Делта Посейдон", който се е намирал в международни води, на 22 морски мили от брега на Иран. Въоръжени военни са задържали екипажа на кораба, в който има двама гръцки граждани. Подобно нещо се е случило и с друг гръцки кораб, намиращ се в близост.

"Подобни действия са равносилни на пиратство", се посочва в съобщението на министерството. Демирис е отправил обвинения към иранските власти за нарушаване на основни принципи на международното право и е призовал корабите и екипажите им да бъдат незабавно освободени. Атина е посочила, че случилото се "хвърля сянка" върху двустранните отношения между Гърция и Иран, но и върху отношенията ЕС-Иран.

Гръцките медии вчера съобщиха, че два кораба, собственост на гръцки компании и плаващи под гръцки флаг, са задържани от иранските власти. Според разпространената информация действията на Техеран са ответна мярка на решението на Атина да разреши прехвърлянето на гориво от руски танкер, намиращ се в района на остров Евбея, на два други кораба, наети от Вашингтон.

Руският танкер беше задържан в Гърция на 14 април във връзка със санкциите, наложени от ЕС на Русия след нахлуването й в Украйна. Гръцките власти обаче решиха да освободят кораба, тъй като заради промяна на собствеността той не попада под европейските санкции. Плавателният съд остана в района на острова по искане на САЩ, които настояха да се направи проверка на превозвания от танкера петрол. Според Вашингтон петролът е ирански и собственикът на пратката е в списъка на санкции на САЩ. През тази седмица гръцки съд разреши изпомпването на горивото и прехвърлянето му в два кораба, наети от американските власти.

Техеран реагира остро на решението на Гърция като нарече случилото се "международен обир".

Вчерашното решение на Иран да задържи двата гръцки кораба предизвика дипломатическа буря, пише по темата гръцкият вестник "Прото тема". Общо десет са гръцките граждани в екипажа на двата танкера, отбелязва изданието като допълва, че няма информация за лошо отношение от страна на иранците към моряците. Не е изключено обаче товарът на двата кораба да бъде конфискуван. Като причина за операцията иранските власти са посочили нуждата от проверка на корабите, пише "Прото тема", позовавайки се на дипломатически източници.