Румъния, Великобритания и Съединените щати подчертаха "умишления характер" на нападението срещу плавателния съд "Мърсър стрийт", приписвано според наличните информации на Ислямска република Иран, и обърнаха внимание, че този инцидент представлява "ясно нарушение на международното право", съобщава Аджерпрес, цитирано от БТА. 

Постоянните мисии на Румъния и Великобритания в НАТО заедно с постоянната мисия на САЩ предприеха съвместен демарш в рамките на НАТО във връзка с този случай, се посочва в съобщение на румънското външно министерство.

По този начин останалите съюзнички бяха информирани официално за атаката срещу плавателния съд "Мърсър стрийт", при която бяха убити един румънски и един британски гражданин, както и за значимите развития във връзка инцидента.

Трите страни изразиха безпокойство, че подобни атаки "представляват заплаха срещу мира и международната сигурност, тъй като свободата на корабоплаването е гарантирана от международното право", се посочва в съобщението.

Засега никой не е поел отговорност за атаката. Тя беше извършена миналия четвъртък срещу танкера "Мърсър стрийт", който е собственост на японска компания, но е управляван от компанията на израелския милиардер Еял Офер. В атаката загинаха двама души - британец и румънец.

Иранските власти отхвърлиха всякаква възможна връзка с нападението, извършено с дронове с експлозиви. Говорител на външното министерство предупреди, че Иран няма да се поколебае да защити сигурността си и своите национални интереси.