Русия и САЩ изразиха одобрение за декларацията от срещата на върха на Г-20, в която не се критикува пряко Москва за войната в Украйна, докато лидерите на групата започнаха днес последния ден от обсъжданията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Както вече писахме, Украйна остана разочарована от демонстрираното съгласие.

Най-големите икономики в света постигнаха вчера консенсус в съвместната си декларация от Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната, но се обръща внимание на човешкото страдание, което е причинил конфликтът, и се отправя призив към всички страни да не използват сила, за да завземат територии.

"Всичко бе отразено в балансирана форма", каза преговарящият от името на Русия в Г-20 Светлана Лукаш, цитирана от руската агенция Интерфакс. "Всички страни членки на Г-20 се съгласиха да действат като едно цяло в интерес на мира, сигурността и разрешаването на конфликти по света", добави тя.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза пред журналисти, че декларацията "върши много добра работа в защита на принципа, че отделните страни не могат да използват сила, за да търсят териториални придобивки или да нарушават териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на други държави".

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

Германия, Великобритания, Франция също изразиха одобрение за резолюцията.

Германският канцлер Олаг Шолц изрази одобрението си, че в декларацията се подчертава "териториалната цялост" на всички страни. Все пак е постижение, каза канцлерът, "че в крайна сметка Русия се е отказала от съпротивата си срещу такава формулировка, тъй като всички останали са правили усилия в тази посока", очевидно имайки предвид и  Китай.

Френският президент Еманюел Макрон днес каза, че срещата на върха на страните от групата на Г-20, създадена да решава международни икономически проблеми, не е непременно мястото, където може да се очаква дипломатически напредък по отношение на войната в Украйна. 

Декларацията на лидерите на Г-20 не е дипломатическа победа за Москва, а потвърждава изолацията на Русия, тъй като днес преобладаващото мнозинство от страните членки на групата осъждат войната в Украйна и последиците от нея, каза Макрон, цитиран от Ройтерс.

Украйна заяви, че лидерската декларация "не е повод за гордост". "Ясно е, че участието на Украйна (в срещата на Г-20) би позволило на страните да разберат по-добре ситуацията", написа във "Фейсбук" говорителят на МВнР на страната Олег Николенко.

В седмиците преди срещата на върха появилите се остри различия в мненията за войната заплашваха да провалят срещата, като Западът настояваше страните членки да разкритикуват Москва за нахлуването, а Русия заплаши, че ще блокира всяка резолюция, която не отразява нейната позиция.

Лидерите от Г-20, сред които президентът на САЩ Джо Байдън, Олаф Шолц, британският министър-председател Риши Сунак, френският президент Еманюел Макрон и японският премиер Фумио Кишида посетиха днес мемориала на индийския герой за независимост Махатма Ганди.

Повечето от лидерите бяха боси докато вървяха към мястото, където Ганди е кремиран след убийството му през 1948 г. от хиндуистки екстремист, и застанаха там в мълчание.

По-късно Байдън замина за Виетнам, пропускайки последната сесия на срещата на върха. Белият дом заяви, че не знае президентът на САЩ да е водил разговори с руския външен министър Сергей Лавров или китайския премиер Ли Цян, които оглавяват делегациите на своите страни на срещата на върха.