ООН не разбира напълно каква война се води в Украйна и до какво може да доведе желанието да се направят отстъпки на Русия в замяна на съживяване на "зърнената сделка", заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от Укринформ и БТА.

"ООН наистина не разбира напълно за каква война става въпрос. Те не разбират до какво може да доведе подобна позиция от страна на ООН (отмяната на санкциите срещу Русия в замяна на възстановяване на споразумението за зърното). Позиция, която абсолютно окуражава Русия да продължи войната, да я засили, да я разшири, да разшири атаките срещу гражданската инфраструктура и т.н.", подчерта той.

Подоляк отбеляза, че ООН се стреми да се споразумее с Русия за сметка на Украйна, което е съзнателно нарушение на уставните документи на ООН и принципите на международното право. "Трябва да разберем, че ООН наистина толерира позицията на Русия и го прави редовно", каза съветникът на украинския президент.

Информационните агенции по-рано съобщиха, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е предложил на руския президент Владимир Путин да удължи срока на действие на зърнената сделка в замяна на свързването на дъщерно дружество на руската селскостопанска банка "Росселхозбанк" (и то само за определени плащания) с международната платежна система SWIFT.

Така в срок до 30 дни ще може да бъде възстановен износът на руски торове и селскостопански стоки, се допълва в документа.

ООН прави три предложения за облекчаване на руския експорт, които засягат застраховането на морски товари, размразяването на блокирани в Европа активи на производители на торове и осигуряване на достъп на руски кораби до европейските пристанища.

През юли Москва прекрати участието си в споразумението, което осигуряваше безопасни коридори за износа на десетки милиони тонове украинско зърно и торове през Черно море въпреки наложената на Украйна военноморска блокада след руската инвазия.

Москва настоява и за облекчаване на западните санкции срещу нея по отношение на банковите разплащания, логистиката и застраховането на морски товари.

Според ООН подобно на зърното и торовете са от решаващо значение за предотвратяване на световна продоволствена криза. Както се твърди, цените на тази стока на международните пазари са скочили с 250 процента в сравнение с времето преди да избухне войната в Украйна.

Източник от ООН заяви пред ДПА, че "ООН не се опитва да възнагради Русия". "Опитваме се да подобрим световната продоволствена сигурност. Нашите цели са чисто хуманитарни", каза той.

По думите му Гутериш винаги остро е заклеймявал войната, която Русия започна срещу Украйна през февруари миналата година.

Москва често определя становищата на генералния секретар на ООН като прозападни, отбелязва ДПА, на която се позова БТА.