Китай и Европа трябва да се обединят и да осигурят стабилност на фона на глобалната несигурност, е заявил китайският премиер Ли Цян вчера в Индия, цитиран от Ройтерс и БТА.

Ли е казал на председателката на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, в кулоарите на срещата на Г-20 в Делхи, че той се надява Европейският съюз да е способен да осигури среда без дискриминация за работата на китайските компании в Европа.

В изявление, разпространено от китайското министерство на външните работи днес, Ли Цян казва още, че Китай желае да засили диалога и сътрудничеството с Европейския съюз в областта на чистата енергия и "зелените" финанси.

Междувременно италианският премиер Джорджа Мелони се срещна снощи с Ли Цян в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Делхи и двамата са обсъдили задълбочаването на връзките между двете страни, предаде Ройтерс.

Двамата премиери са обсъдили общите си намерения да засилят и задълбочат диалога между Рим и Пекин по ключови двустранни и международни въпроси, се казва в изявление, публикувано от канцеларията на Мелони.

Италия се опитва да вземе трудното дипломатическо решение дали да се изтегли от китайската инициатива "Пояс и път" - глобален търговски и инфраструктурен план по модела на древния "Път на коприната", който някога е свързвал Китай и Запада, посочва Ройтерс. Пекин е готов да работи с Италия за насърчаване на взаимната търговия и инвестиции, но италианският външен министър Антонио Таяни, който посети Китай по-рано тази седмица, миналия четвъртък повтори, че едно стратегическо партньорство би било по-ценно от "Пояс и път".

"Италия и Китай споделят Световно стратегическо партньорство, чиято 20-та годишнина ще бъде отбелязана през следващата година и което ще бъде фар за развитието на приятелството и сътрудничеството... във всяка област от общ интерес", се казва в изявлението на Мелони.