Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва възнамерява да посети Русия догодина, за да вземе участие в срещата на върха на организацията БРИКС, предаде ТАСС. Руската държавна агенция уточнява, че Лула се надява на ответна визита от страна на руския лидер Владимир Путин на срещата на Г-20 в Бразилия.

В организацията членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.

"Той ще получи покана. Срещата на върха на БРИКС в Русия догодина ще бъде преди срещата на Г-20 в Бразилия и аз ще отида в Русия", каза Да Силва, като добави, че не се  съмнява в участието във форума на БРИКС на лидерите на останалите страни членки на организацията.

"След това, надявам се, всички те да дойдат и на срещата на Г-20 в Бразилия и да почувстват атмосферата на света, да видят, че обичаме музиката, карнавала, футбола и че на нас ни харесва да посрещаме гостите си топло", заяви Лула да Силва. Така президентът отговори на журналист, който обърна внимание на факта, че най-голямата южноамериканска държава е член на Международния наказателен съд (МНС) в Хага. 

В средата на март МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради депортация на деца от окупираните от от Русия международно признати територии на Украйна.

"Докато аз съм президент на Бразилия, него (Путин) няма да го арестуват. Никой няма да бъде арестуван в Бразилия без разрешението на властите", обяви държавният глава, подчертавайки, че този конкретен въпрос трябва да се разглежда от позицията на защитата на държавната неприкосновеност на неговата страна.

Владимир Путин не се включи лично в неотдавнашната среща на върха на БРИКС, провела се в РЮА, както и в току-що завършилия форум на Г-20 в Индия.  

Предаване на щафетата

Индия днес официално предаде председателството на Г-20 на Бразилия по време на церемонията по закриването на годишната среща на върха на групата, която се проведе в Делхи този уикенд, предаде Ройтерс.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди официално предаде председателството на президента на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва под аплодисментите на останалите участници в срещата на върха.

Лидерите на страните от Г-20 успяха да постигнат съгласие по съвместна декларация въпреки различията по редица въпроси, най-вече относно конфликта в Украйна, посочва ТАСС. В същото време до края на годината Индия ще бъде домакин на още няколко събития на Г-20. Тя е председател на групата от 1 декември миналата година, когато пое поста от Индонезия, и ще продължи да изпълнява тази длъжност до 30 ноември.

Моди също така предложи да бъде проведена виртуална среща на лидерите от Г-20 през ноември.