Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, но всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Председателят на страната домакин на форума - Индия, Нарендра Моди, обяви, че декларацията е била приета в първия ден от срещата на върха този уикенд.

Киев реагира, като заяви, че лидерите на Г-20 не могат да се гордеят с приетата декларация.

Какво се казва в декларацията

Консенсусът дойде изненадващо, тъй като групата е дълбоко разделена по отношение на войната в Украйна, като по-рано западните държави настояваха за силно осъждане на Русия в лидерската декларация, докато други страни настояваха тя да бъде съсредоточена върху по-широкообхватни икономически въпроси.

"Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която гарантира мира и стабилността", се казва в декларацията. "Приветстваме всички подходящи и конструктивни инициативи които подкрепят постигането на всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна", се казва още в нея.

"Използването или заплахата за използване на ядрени оръжия е недопустимо", се казва също в документа.

В лидерската декларация се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен превоз на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Москва се оттегли от споразумението през юли, като твърди, че не са били изпълнени нейните искания за прилагане на паралелно споразумение за облекчаване на правилата за руския износ на храни и торове.

"Благодарение на упоритата работа на всички екипи ние успяхме да постигнем консенсус относно декларацията от срещата на върха на лидерите от Г-20. Обявявам приемането на тази декларация", заяви Моди пред лидерите в Делхи, включително президента на САЩ Джо Байдън и правителствени и държавни ръководители от целия свят.

Различните възгледи за войната досега пречеха на постигането на споразумение по дори едно комюнике от министерските срещи по време на индийското председателство на Г-20 през тази година.

Реакцията на Киев не закъсня 

Украинското министерство на външните работи заяви днес, че лидерската декларация от срещата на върха на Г-20 за руското нахлуване в Украйна "не е повод за гордост", предаде Ройтерс, като се позова на изявление във "Фейсбук" на неговия говорител Олег Николенко.

Агенцията отбелязва, че говорителят на външното министерство на Украйна е разкритикувал текста, в който не се споменава Русия и се избягва осъждането на Москва за войната в Украйна.

"Ясно е, че участието на Украйна (в срещата на Г-20) би позволило на страните да разберат по-добре ситуацията", написа той.

Берлин е доволен от текста

Германският канцлер Олаф Шолц определи днес като успех окончателната формулировка за Украйна в съвместната декларация на лидерите от Г-20 в Делхи, Това предаде ДПА, като се позова на негово изявление на пресконференция в кулоарите на срещата на върха в индийската столица.

Шолц изрази одобрението си, че в декларацията се подчертава "териториалната цялост" на всички страни, въпреки че документът не осъжда изрично Русия за нахлуването в съседна Украйна.

Според германския канцлер все пак е постижение, "че в крайна сметка Русия се е отказала от съпротивата си срещу такава формулировка, тъй като всички останали са правили усилия в тази посока", очевидно имайки предвид Китай, отбелязва ДПА.

За какво още се споразумяха лидерите на Г-20

В лидерската декларация се казва, че групата се е съгласила да разгледа проблема с уязвимостта към задлъжнялост в страните с ниски и средни доходи "по един ефективен, всеобхватен и систематичен начин", но не се споменава нов план за действие.

В нея се казва и че страните се задължават да укрепят и реформират международните банки за развитие, като същевременно е било прието предложение за по-строго регулиране на криптовалутите.

Също така е било постигнато съгласие, че светът се нуждае от евтино финансиране за енергийния преход на стойност общо четири трилиона долара годишно, както и от висок дял на енергията от възобновяеми източници в първичния енергиен микс.

В изявлението се призовава и за ускоряване на усилията за постепенното намаляване на енергията от въглища, но се добавя, че това трябва да се направи "в съответствие с националните условия и като се признава необходимостта за подкрепа за справедлив преход".