От днес влиза в сила изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО).

Съединените щати обявиха миналата година, че ще се изтеглят от договора, тъй като Русия не го спазва и разработва нови ракети. Москва отрича тези твърдения и заяви, че Вашингтон се изтегля от споразумението, защото иска нова надпревара във въоръжаването. 

НАТО също смята, че Русия разработва нови ракети, които според алианса са в нарушение на подписания документ.Очаква се брифинг на генералния секретар Йенс Столтенберг по-късно днес.

В крайна сметка и Съединените щати, и Русия се оттеглиха от договора, считано от днес, 2 август 2019 г.

Договорът, наричан на английски Intermediate-range Nuclear Forces treaty (INF- Договор за ядрените сили с междинен обсег), беше сключен през 1987 г. от съветския лидер Михаил Горбачов и американския президент Роналд Рейгън. Той забранява на двете страни да произвеждат, изпитват и разполагат балистични и крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 километра.

Михаил Горбачов и Доналд Рейгън подписват на 8 декември 1987 г. Договор за ядрените сили с междинен обсег

Снимка: AP/БТА

Ако двете страни по договора решат да не удължат действието или да не го заменят с нов по-обхватния нов договор СТАРТ, когато изтече в началото на 2021 г., за първи път от близо половин век няма да има никакви ограничения за двата най-големи ядрени арсенала в света, посочва АП, цитирана от БТА.

Новият договор за съкращаване на стратегическите оръжия (New Strategic Arms Reduction Treaty) бе подписан на 8 април 2010 г. от Русия и САЩ и влезе в сила на 5 февруари 2011 г.

В какво обвиняват САЩ Русия

ЦРУ и Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ смятат, че Русия е извършила шест пробни изстрелвания на ракета 9M729 (в номенклатурата на американската разузнавателна общност е под названието SSC-8) на разстояние над 500 км, което означава, че ракетата може да лети отвъд забранения обсег.

Най-продължителният полет от шестте теста е бил 2070 км. САЩ смятат, че SSC-8 е мобилен сухопътен вариант на ракетите с морско базиране "Калибър", чийто обсег е 2000 км с конвенционален заряд и 2350 км с ядрен заряд.

Какво може да се очаква след прекратяването на договора

Кореспондентът на военното издание "Джейнс дифенс уикли" в Брюксел Брукс Тигнър прогнозира в интервю за БНР, че с разпадането на договора за ядрените ракети със среден и малък обсег ще се повиши напрежението в Черноморския регион.

Неизбежно е. В Черно море вече има известно напрежение между съюзниците и руските сили. И това напрежение и чувствителността към действията на другия в бъдеще ще расте", каза той в интервю за "Хоризонт".

"До този момент НАТО даваше отговор, като изпращаше временно флотилии и "Еър полисинг", но това вече няма да бъде достатъчно. Според мен ще се търси постоянно военно присъствие в региона, като се има предвид, че Русия има голямо военноморско присъствие в Крим. И ако някога реши, макар че вероятността е малка, да разгърне на полуострова своите нови ядрени ракети, това ще създаде изключително напрегната обстановка в Черноморския регион", коментира експертът.

Според Тигнър, ако Русия реши да разположи новите си ракети в Крим, това сериозно ще застраши България и Румъния.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази безпокойството си от нарастващото напрежение между ядрените държави, предаде Ройтерс. Според Гутериш светът ще загуби безценен механизъм за възпиране на ядрена война с прекратяването на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Генералният секретар на ООН заяви пред журналисти, че с края на договора вероятно ще нарасне заплахата от балистичните ракети.

Гутериш призова САЩ и Русия да удължат срока на договора за съкращаване на стратегическите оръжия, известен като "Нов СТАРТ", за да гарантират стабилност и време за договаряне на бъдещи мерки за контрол върху оръжията.

Германия призова САЩ и Русия да съхранят каквото е останало от международните правила за контрол върху оръжията. Германският външен министър Хайко Маас намекна в свое изявление, че Москва е виновна за края на ДЛРСМО.

"Изразяваме съжалението си, че Русия не успя да направи необходимото за спасяването на ДЛРСМО", изтъкна Маас.