Русия планира да разположи в Крим нов радар от системата за ранно предупреждение за ракетни нападения. Това съобщи Интерфакс, като се позова на източник от силовите структури в региона, анексиран от Москва през 2014 г.

Локаторът "Воронеж-М" ще започне да се строи догодина на мястото на старата радиолокационна станция "Днепър" край Севастопол. Системата може да открива космически и аеродинамични обекти, включително балистични и крилати ракети. Според източника бойните й възможности далеч ще надминават тези на "Днепър", при все че старият радар, следял предимно Близкия изток, е можел да "вижда" изстрелване на балистични ракети от разстояние 3500 км, предаде БТА.

По-рано информиран източник на Интерфакс съобщи, че Русия започва да използва в Крим автоматизирана система "Рубеж" за контрол на надводната обстановка при охраната на морските граници. По думите му такава система досега не е имало в Крим. Агенцията уточнява, че информацията не е потвърдена официално.

Неотдавна стана ясно, че Москва ще подсили ПВО на Крим с още един зенитен комплекс С-400. Досега на полуострова бяха разположени три дивизиона С-400 - край градовете Евпаторяи, Феодосия и Севастопол, напомня Интерфакс.