Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел изненадващо обяви тази вечер, че Косово и Сърбия са постигнали договореност по проблема за личните документи, съобщи информационният портал "Албениън дейли нюз".

"Имаме сделка. В рамките на подкрепяния от ЕС диалог Сърбия се съгласи да премахне изискването за (специални) документи за влизане и излизане за държателите на косовски документи за самоличност, а Косово се съгласи да не ги въвежда за държателите на сръбски документи за самоличност", обяви Борел.

Косовските сърби, както и всички останали граждани, ще имат право да пътуват свободно между Косово и Сърбия, като използват собствените си документи за самоличност, съобщава БТА. "ЕС току-що получи гаранции от (косовския) премиер Албин Курти за това. Това е едно европейско решение. Поздравяваме и двамата лидери (Курти и сръбския президент Александър Вучич - б.ред.) за това решение и за лидерството им", заяви Борел.

Напрежението в населената със сърби северна част на Косово се повиши в края на юли заради решението на правителството в Прищина да замени личните документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти. По-късно косовското правителство реши да отложи прилагането на мярката с един месец, но разговорите между Вучич и Курти на 18 август в Брюксел не дадоха резултат.