Седмокласникът Коста К., който откри стрелба и уби девет души в училище "Владислав Рибникар" в сръбската столица Белград, не носи наказателна отговорност според закона, тъй като не е навършил 14 години. Тийнейджърът, който е роден през 2009 г., дори не се разкайвал за стореното, пишат вестниците "Новости" и "Блиц".

Според техни източници, свързани с разследването, момчето е разказало в полицията всичко, какво и как е планирало.

Коста К., който извърши убийствата, сам е направил намерените в раницата му коктейли "Молотов". Баща му го е водил на стрелбище, упражнявал се е много и очевидно е бил много умел, след като е улучил охранителя от 14 метра.

Началникът на полицията в сръбската столица Веселин Милич съобщи на пресконференция, че седмокласникът дори сам е подал сигнала, след като открил стрелба по съучениците си. Седмокласникът влязъл в класната стая, прострелял преподавателката, а след това обърнал оръжията срещу ужасените си съученици.

По думите на Милич, въпреки, че масовото убийство е планирано, Коста не е казал какви са мотивите за ужасното престъпление. 

Шефът на полицията допълни, че при претърсването на бюрото на момчето е намерен "списък с деца, които е планирал да екзекутира", както и подробности за влизането и излизането от училището. Веселин Милич сравни плана с нещо от "видео игра или филм на ужасите".

Междувременно стана ясно, че преди две години, когато Коста е бил в пети клас, той е съобщил за извършено срещу него насилие в училище по актьорско майсторство.

Съученик от групата го ударил и му разцепил устната. Тогава е имало реакция от центъра за социални грижи, от болницата в Тиршова е подготвен доклад и родителите са били извикани на разговор. "Това е единственият случай на насилие, регистриран за Коста К.", съобщават още сръбските медии.

В доклада на болницата, в който му е направена психологическа оценка, той е преценен като много умен, възпитан, морално и етично ориентиран и амбициозен, допълва Танюг. Направено е заключението, че е напълно здрав психически.

Проявявал е интерес към астрофизиката, с каквато е искал да се занимава, тренирал е карате и баскетбол.

Източникът на вестниците добавя, че Коста от дълго време е посещавал психолог.

Бащата на момчето, чиито са пистолетите, е арестуван за 48 часа. По-рано министърът на вътрешните работи на Сърбия Братислав Гашич съобщи, че момчето е успяло да вземе две от оръжията на баща си и три пълнителя с патрони.

Граждани и деца полагат цветя и палят свещи до училището. Сред жертвите са осем деца и един охранител, а в болница са транспортирани още 7 души. 

Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до сръбския си колега

Инциденти, при които деца губят живота си без време и без причина, не могат и не бива да ни оставят безучастни. Това се посочва в съболезнователно писмо на президента Румен Радев, изпратено до сръбския му колега Александър Вучич, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава изразява съпричастност от името на българския народ и от свое име като пожелава бързо възстановяване на пострадалите при трагичния инцидент.