Сърбия е в шок и скръб след стрелбата в белградско училище, при която ненавършилият 14 години Коста Кецманович застреля 8 свои съученици и охранител. Ранени са още 6 деца и 52-годишната учителка по история Татяна Стефанович.

Трагедията в западната ни съседка е огромна и хората не помнят да се е случвало такова нещо през последните десетилетия. 

България обаче познава тази скръб от 49 години, когато коледният ден през 1974 година се оказва последен в живота на 8 младежи в блок 1 на Студентски град в София. Други 8 са тежко ранени. Извършителят също е ученик, малко по-голям от Коста - 17-годишният Бранимир Дончев.

Часове преди да нахлуе в общежитието, въоръжен с пистолет "Валтер" и финландски нож, Бранко гледа за пръв път филмовата класика "Кръстникът". След като излиза от киното, младежът е много повлиян от видяното. Освен това психически е нестабилен, майка му е циклофреничка, която се самоубива през 1971 г. Баща му Дончо Дончев пък пътува много - заместник-генерален директор е на ДСО "Стара планина" и няма много време за децата си.

Бранимир има брат близнак Делян и по-голяма сестра. Именно незаконния пистолет "Валтер" на баща си ще вземе 17-годишният ученик, за да сътвори касапницата в Студентски град. Освен пистолета, момчето взима и финландски нож, както и 75 патрона, и тръгва към блок 1.

МВР

Там 17-годишният ученик първо влиза в стая 519, където виетнамски студент празнува рождения си ден с още двама души. Бранко открива стрелба и всички в стаята загиват на място. Младежът излиза в коридора и продължава да стреля. Бременната в осмия месец Елена и съпругът й Стефан са следващите жертви. Освен с пистолета, Бранимир използва и ножа. Само за минути в коридора и по стаите остават 6 трупа, а 10 души са тежко ранени. Двама от тях по-късно умират от раните си в болница.

Убиецът е обезвреден от двама студенти - второкурсникът Исмет Север и третокурсникът по журналистика Стоян Агов. В борбата обаче и двамата са тежко ранени, като Агов не оцелява, а Север е прострелян в десния крак и е наръган три пъти в гърба и хълбоците. Месеци лекарите се борят за живота му, а по тялото му има 103 шева. Куршумът пък остава за цял живот в крака му.

По стара традиция, комунистическата власт налага пълно информационно затъмнение за най-масовото убийство в историята на България. Случаят бързо е приключен от Държавна сигурност в пълна секретност.

МВР

17-годишният Бранимир е задържан, но заключението на петорната съдебно-медицинска експертиза гласи, че той не трябва да носи наказателна отговорност за зловещото деяние, тъй като страда от "шизофренна психоза". Решено е, че ученикът трябва да бъде настанен в психиатричната болница в ловешкия затвор.

На 7 февруари 1975 г. Бранимир Дончев е конвоиран към психиарията. Край Ботевград обаче младежът иска да отиде по малка нужда. Според официалната версия, Бранко се опитал да избяга и е застрелян от милиционерите. Погребан е в Ботевград, близо до лобното си място. 

Бащата Дончо Дончев е арестуван, защото е оставил оръжието си без надзор. Осъден е на 4 години затвор, които излежава. Плаща и огромна кръвнина.

Същото сега се случва и в съседна Сърбия - 13-годишният Коста отива в психиатрична клиника, защото по закон поради ненавършена възраст не може да носи наказателна отговорност, а баща му - известен белградски лекар - е задържан.

Полицаи извеждат 13-годишния Коста от училището

Снимка: АР/БТА

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи на пресконференция, че седмокласникът ще бъде настанен в специално отделение на психиатрична клиника, а баща му - като притежател на оръжието, което очевидно е съхранявано неправилно, въпреки че е имал всички разрешителни, е арестуван. "Майката също е задържана", отбеляза Вучич.

Адвокатът на бащата Ирина Борович потвърди, че момчето в момента е във Военномедицинската академия в Белград за тестове, с които ще се установи дали е приело незаконни вещества.

В изявлението си пред медиите президентът отбеляза, че ще предложи на правителството да разгледа промяна на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години, съобщи РТС.

Вучич предлага в следващите две години да се въведе мораториум за притежаване и носене на оръжие, както и да се извърши ревизия на всички издадени разрешителни за притежаване на оръжие. Той предлага и извършване на контрол на начина на съхранение на оръжие и специално да се контролира дали оръжието се съхранява отделно от мунициите.

Вучич предлага въвеждане на контрол на стрелбищата в Сърбия и достъпа на малолетни лица.

"Какво прави дете в стрелбище и как е възможно да стреля в стрелбище", отбеляза той и подчерта, че част от проблема е семейството на детето.

Президентът предлага и определяне на наказателна отговорност за лица, които дават достъп на малолетни лица до огнестрелни оръжия. "Една от новите мерки ще бъде да имаме още повече полицаи в училищата", каза още Александър Вучич.

А тротоарът пред училище "Владислав Рибникар" в центъра на Белград е отрупан с цветя и запалени свещи в памет на без време отнетите животи. 

Снимка: БТА/АР