За намерението на двете балкански държави относно санкциите, заради ролята на Русия в украинската криза, обяви шефката на европейската дипломация Катрин Аштън, цитирана от Франс прес и БТА.

Сред страните извън ЕС, които ще прилагат тези санкции, не са споменати нито Сърбия, която през януари започна преговори за членство, а утре ще бъде посетена от руския президент Владимир Путин, нито Турция, която преговаря за членство от 2005 г., нито Македония, която е официален кандидат за членство, отбелязва Франс прес.

Санкциите ще се прилагат и от Исландия, която по едно време бе кандидат за членство в ЕС, но през 2013 г. се отказа от това си намерение.

Норвегия и Лихтенщайн, които са асоциирани с ЕС, включително чрез споразумение за свободна търговия, също ще прилагат замразяването на авоари и неиздаването на визи, но не и забраните върху даването на краткосрочни заеми.

Освен това Албания, Черна гора, Македония, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Украйна и Грузия ще прилагат санкции срещу около 15 души, замесени в замразения конфликт в молдовската сепаратистка област Приднестровие, която обяви независимост през 1990 г. и е тайно подкрепяна от Русия.

Тези санкции бяха въведени през 2010 г., а през юни бяха удължени до края на октомври.

АНКЕТА: Приемате ли налагането на икономически санкции с геополитически цели?