Това пише в статия, публикувана във в. "Ню Йорк таймс", цитирана от БГНЕС. Източници на изданието твърдят, че "европейските съюзници на САЩ се опитват да избягнат по-голям икономически сблъсък с Москва, което ще навреди на бизнеса".

Вестникът констатира: "Обама се сблъсква с препятствия, опитвайки се да извърши допълнителен натиск върху правителството на Русия". "Лидерите на ЕС, които трябва да се срещнат в петък в Брюксел, не искат да продължат напред (по въпроса за санкциите), ако има признаци, че Русия може е склонна на отстъпки", пише "Ню Йорк таймс". Изданието добавя, че "американските бизнес лидери също се обявяват срещу едностранните действия, които ще навредят на компаниите ми, и започват обществена кампания, за да противодействат на плановете на Обама".

Съвместно заявление срещу нови санкции против Русия ще направят утре две водещи американски бизнес организации, твърди агенция Блумбърг. Общото становище на Националната асоциация на промишлеността и Търговската камара на САЩ ще се появи едновременно в няколко водещи вестника - "Ню Йорк таймс", "Уол стрийт джърнъл" и "Вашингтон пост". Атенцията уточнява, че съвместното заявление е платено.

Вестникът известява, че "според сведения на официални лица администрацията на Обама е разработила три варианта на следващи санкции: прекратяване на всякакви транзакции с някои от големите руски банки, ограничения по предоставянето на нови технологии на руските енергийни и военни компании, прекратяване на бизнеса с компании от отбранителния сектор на Русия".

Изданието коментира, че "всяка от тези мерки ще бъде по-тежка в сравнение с ограничените санкции, въведени до момента срещу руски официални лица, предприемачи и техни компании. Но те са значително по-слаби от наличните мощни санкции, подобни на онези, които бяха въведени срещу Иран". "Американските официални представители стигнали до извода, че приложените срещу Иран санкции няма да бъдат ефективни срещу Русия, тъй като тя има далеч по-многопрофилна икономика. Вместо това те се опитват да намерят такива мерки, които биха нанесли очевидни щети, без да дестабилизират световните пазари", заключава "Ню Йорк таймс".