Канцлерът Ангела Меркел заяви днес пред германския парламент, че съдбата на Европа е заложена на карта заради миграционния въпрос, съобщиха световните агенции.

"Европа е изправена пред много предизвикателства, но предизвикателството, свързано с мигрантския въпрос, може да е решаващо за бъдещето на Европейския съюз", каза тя, преди да замине за днешната среща на върха в Брюксел.

В речта си пред парламента тя призова за мултилатерализъм, вместо за едностранни действия от страна на отделните страни членки на ЕС, защото в противен случай "никой повече няма да вярва в системата от ценности, която ни направи силни".

Меркел призова за сключване на споразумения за прием на мигранти с африкански страни по модела на сделката с Турция и добави, че с намаляването на броя на мигрантите трябва да бъде върнат по-стриктният имиграционен контрол отпреди 2015 г.

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза снощи, че с твърдия си подход по проблемите на миграцията неговата партия - баварския консервативен ХСС, не се стреми да разбие управляващата "голяма коалиция" или пък да отстрани канцлера Ангела Меркел.

Говорейки по телевизия А Ер Де експредседателят на баварската сестринска партия на консерваторите на Меркел каза, че той продължава да работи конструктивно с канцлера въпреки различията между тях. Той изтъкна, че в споровете по миграцията може да бъдат намерени решения, които да удовлетворят и баварския Християнсоциален съюз.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази на свой ред увереност, че страните от Европа са в състояние да намерят решение на миграционната криза.

На публична проява в Бремен вчера Щайнмайер призна, че темата за миграцията е придобила голямо значение за европейските страни, при което тя определя "изхода от избори" и "състава на правителства".

"Уверен съм, че в Европа може да бъде постигнат компромис по този въпрос. И мисля, че ще успеем да го намерим, ако всички са убедени, че бъдещето на Европа има значение за нас", каза президентът.

Пред Бундестага Меркел говори и по други горещи проблеми. Канцлерът напомни, че НАТО остава от ключово значение за отбраната на Германия въпреки напреженията в алианса, и че Европа трябва да продължи диалога със САЩ за избягване на търговска война.

Във връзка с необходимите реформи в еврозоната тя изтъкна, че гръцката програма, подобно на други, е била голямо предизвикателство, но "можем да кажем, че еврото е стабилно". Тези програми вече приключиха, страните от еврозоната са конкурентоспособни. Бе свършена добра работа и бе даден добър пример за европейска солидарност, каза Меркел.

"Но все още има нужда от реформа. Затова се споразумяхме с Франция да работим заедно" за разработване на европейски стабилизационен фонд и вид европейски валутен фонд за избягване на потенциални кризи, каза Меркел.