Международният наказателен съд в Хага издаде международна заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на комисаря по правата на децата в президентския кабинет Мария Лвова-Белова.

Информацията за издадените две заповеди по искане на прокуратурата от 22 февруари т.г. бе публикувана на официалния сайт на МНС

В изявлението на съда се казва, че се предполага, че Путин е отговорен за военно престъпление, незаконна депортация на деца и за незаконното им прехвърляне от окупираните райони на Украйна в Руската федерация". Обвинен е също и за "неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни подчинени, които са извършили действията".

"Има разумни основания да се смята, че г-н Путин носи лична наказателна отговорност за гореспоменатите престъпления, за извършване на действията пряко, съвместно с други и/или чрез други лица", се казва в мотивите към заповедта за ареста на руския държавен глава.

Лвова-Белова, която работи пряко под ръководството на Путин, според американски служители е наблюдавала депортирането на "хиляди" украински деца в Русия. 

На сайта на МНС се казва още, че съдиите са обмисляли издаването на тайни заповеди, но впоследствие са решили, че оповестяването им може да "допринесе за предотвратяването на по-нататъшно извършване на престъпления", за които се смята, че продължават и към настоящия момент.

Нито Украйна (която обаче засили взаимодействието със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на МНС. Съдът обаче има юрисдикция в Украйна, в съответствие с две декларации, подадени от Украйна. Кремъл не е коментирал решението, но се предполага, че не признава юрисдикцията на МНС. 

Москва нееднократно е отричала обвиненията в зверства от страна на руските сили при продължаващата повече от година инвазия в Украйна.

Заповедите идват ден след като подкрепено от ООН разследване обвини Русия в извършване на широкообхватни военни престъпления в Украйна, включително принудително депортиране на деца в контролираните от нея райони.