Толкова много неща са се подобрили, че "би било просто много глупаво", ако Нидерландия продължи да задържа България. Това заяви нидерландският премиер Марк Рюте в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, цитиран от Националната информационна агенция на Нидерландия АНП и БТА. 

"Нидерландия прави това (блокира България) от около четиринадесет или петнадесет години, но сега наистина може да се види напредък. При това положение просто трябва да бъдем справедливи. Ако ние казваме, че правите всичко, което се изисква от вас, но ние все още ви спираме, това просто не е правилно," заяви Рюте.

Държавният секретар по въпросите на правосъдието и сигурността в оставка Ерик ван дер Бург написа до Втората камара на нидерландския парламент: 

"Правителството на страната дълго време смяташе, че източноевропейската държава не отговаря на условията за присъединяване, но сега дава своето съгласие".

Рюте и Ван дер Бург многократно заявиха в миналото, че България все още не е готова да се присъедини към Шенген. Наскоро обаче в България беше проведена проучвателна мисия, ръководена от Европейската комисия, която не откри пропуски, подчертава самият държавният секретар. 

И тъй като "предварително установихме, че България е извършила реформи в областта на върховенството на закона по устойчив начин, ние заключаваме, че България отговаря на изискванията за присъединяване към Шенген и може да се присъедини към Шенгенското пространство", пише той. Нидерландия се ангажира България "да продължи да работи за сигурни външни граници", допълва Ван дер Бург.

Европейската комисия е позитивно настроена относно върховенството на закона в България и от известно време е на мнение, че страната отговаря на условията за членство в Шенген. Въпреки това Нидерландия поиска допълнителен доклад, който се оказа положителен. АНП отбелязва също, че от известно време върху Нидерландия е оказван значителен натиск да приеме България в Шенген.

София и Виена все още обсъждат как съпротивата на Австрия да бъде премахната, за да може присъединяването да бъде завършено. Обратът в позицията на Нидерландия може да помогне за това, смятат източници от ЕС, цитирани от БТА.