Литовският парламент прие вчера законодателство, по силата на което ще бъде забранено на гражданите на Русия и Беларус, които се намират на литовска територия, да притежават огнестрелни оръжия, предават ДПА и БТА.

С новото законодателство, което ще влезе в сила от 1 април догодина, се цели да бъде предотвратено сформирането на въоръжени групировки, които биха действали срещу властите в случай на нестабилност в Литва, която граничи с Беларус и с руския ексклав Калининград.

Съгласно информация, с която разполага парламентът, понастоящем 294 руснаци и 46 беларуси, които се намират в Литва, притежават разрешителни да притежават или да носят оръжия.

След като законодателството влезе в сила, засегнатите от него ще разполагат със срок от една от година да продадат оръжията или да ги предадат на полицейските служби, а разрешителните ще бъдат анулирани.

Литва, която членува в Европейския съюз и НАТО, подкрепя Киев в конфликта с Москва и възприема Русия като заплаха за суверенитета си, отбелязва ДПА.