Руснаците, притежаващи валидни шенгенски визи, няма да могат да влизат в Литва по общата процедура от 00:00 ч. днес, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Влиза в сила решение на литовския Сейм от 13 септември, според което във връзка със събитията в Украйна извънредното положение се удължава до 15 декември и влизането в страната е забранено за руски граждани, дори ако те имат валидна шенгенска виза.

Тази норма се подкрепя и от Полша и други балтийски държави, посочва ТАСС.

В същото време Вилнюс посочи категориите руски граждани, които ще бъдат допуснати в страната извън наложената забрана. Това се отнася за руски дипломати, представители на опозицията, служители на компании, извършващи превози до други държави от ЕС, както и за членове на семействата на лица, които могат да представят валидно разрешение за пребиваване в държавите членки или са граждани на държавите членки.

По данни на Държавната служба за гранична охрана към министерството на вътрешните работи на Литва през август границата на балтийската република са преминали 83 000 граждани на Русия, включително тези, които са пътували транзитно към Калининградска област. Агенцията не уточнява броя на транзитните пътници.

От началото на тази година в Литва са пристигнали 395 000 руски граждани, като над 180 000 от тях са преминали през страната. 861 души не бяха допуснати в Литва поради неспазване на изискванията на Кодекса на шенгенските граници.