Руски самолет Ан-124, транспортиращ зенитно-ракетния комплекс "Панцир С1" за Сърбия, прелетя над въздушното пространство на България.

Самолетът е излетял от московското летище "Внуково", заобиколил е Украйна и е прелетял над Черно море и България.

В момента самолетът лети над въздушното пространство на България, съобщи "Спутник". На борда на Ан-124 се намират първите две от общо шест системи "Панцир С1", които Белград договори миналата година.

Полетът на руския самолет с бойна техника е разрешен от българския министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс "Панцир 1" за Република Сърбия", съобщиха тази седмица от Министерство на външните работи.

Самолетът с първите две руски системи за противовъздушна отбрана Панцир С1, купени от Сърбия, пристигна днес на сръбското военно летище Батайница, съобщи националната телевизия РТС.

Министър на отбраната на Сърбия Александър Вулин също потвърди новината.

"Днес на летището в Батайница пристигна първата част от системите "Панцир С1", заяви Вулин според съобщение на пресслужбата на министерството.

"С придобиването на защитното въоръжение, единствено по рода си в региона, Сърбия продължава да подсилва своята отбранителна мощ и възпиращите си способности. По този начин допълнително се засилва нашата способност да останем военно неутрални, което е основополагаща позиция по отношение на сигурността на върховния главнокомандващ на армията на Сърбия Александър Вучич, както и на нашето правителство и парламент", заяви Вулин.

Със същия тип транспортен самолет, който е един от най-големите в света, в Сърбия бяха доставени и хеликоптери и самолети МиГ, както и система С-400 за учението Славянски щит 2019.

На 24 октомври 2019 г. сръбският президент Александър Вучич обяви, че Белград е поръчал комплекса "Панцир". Той е предназначен за близка защита на граждански и военни цели от въздушни атаки при всякакви метеорологични условия, климат и радиоелектронна обстановка, денем и нощем. Комплексът може също така да защити отбраняемия обект от земни и водни заплахи.

Въоръжението на "Панцир" се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4000 м и височина до 3000 м.

Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона.

В края на ноември 2019 г. руски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и "Панцир" отново прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя съвместно сръбско-руско учение, което беше наблюдавано и от президента Вучич.