Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и след съгласуване с Министерство на транспорта е разрешил на руски самолет, транспортиращ руски зенитно-ракетни комплекси за Сърбия, да прелети над територията на България, потвърдиха за Dir.bg от Министерство на външните работи. Положителният отговор от българска страна е даден съгласно действащата нормативна наредба.

"След разрешение на министъра на отбраната и след съгласуване с МТТС, съгласно действащата нормативна уредба бе даден положителен отговор за извършване на полети от руски самолет, пренасящ зенитноракетен комплекс "Панцир 1" за Република Сърбия", заявиха от Външно министерство за Dir.bg.

До края на тази седмица в Сърбия ще бъде доставен първият от шестте руски зенитни комплекси "Панцир 1". Доставки на руските зенитни системи Панцир-С1 за Сърбия ще започнат в края на февруари, съобщи ТАСС на 20 януари тази година, като се позовава на източник от руския военнопромишлен комплекс.

Договореност за доставката на зенитния комплекс бе постигната по време на срещата на министъра на отбраната на Сърбия Александар Вулин и колегата му Сергей Шойгу. Военни от Сърбия вече са преминали обучение и са готови за работа с новата техника.

На 24 октомври сръбският президент Александър Вучич заяви, че Белград е поръчал системата Панцир-С1. През ноември ръководителят на Рособоронекспорт Александър Михеев съобщи, че Русия ще достави комплекса Панцир на Сърбия в близките месеци.

Комплексът Панцир-С е предназначен за близка защита на граждански и военни обекти от въздушно нападение във всякаква климатична и радиоелектронна обстановка през деня и нощта. Системата може да защитава обектите и от наземни и водни заплахи.

Въоръжението на "Панцир" се състои от 12 ракети земя-въздух, готови за изстрелване (по шест ракети във всеки контейнер). Ракетите имат максимален обсег от 20 км и 30 км и са оборудвани с бойна глава с тегло 20 кг. Въоръжението на комплекса включва също 30-мм оръжие с обхват до 4 000 м и височина до 3 000 м. Ракетите се използват за борба с цели в далечна зона на обхват, докато оръжието се използва за унищожение на цели в близка зона.

В края на ноември 2019 г. руски самолети със зенитно ракетни комплекси С-400 и "Панцир" отново прелетяха над територията на България на път за Сърбия. Там се състоя съвместно сръбско-руско учение, което беше наблюдавано и от президента Александър Вучич.

Военни експерти коментираха, че присъствието на най-съвременните руски ЗРК на територията на Сърбия създава проблем за съседните държави-членки на НАТО - Румъния, България, Гърция и Унгария, защото могат да контролират полетите на техните ВВС в региона.