Изтребител Су-27 на руските сили за противовъздушна отбрана е прехванал над Балтика разузнавателен самолет на САЩ RC-135, съобщи пресслужбата на руското Министерство на отбраната.

Според ведомството средствата за контрол на въздушното пространство на Русия регистрирали над неутрални води в Балтийско море въздушна цел, приближаваща руските граници.

"За прехващане на целта беше вдигнат изтребител Су-27 от състава на дежурните сили на противовъздушната отбрана", посочи министерството. То заявява, че изтребителят на руските въздушно-космически сили се приближил до американския самолет на безопасно разстояние и "го идентифицирал като разузнавателен самолет на САЩ RC-135".

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва си запазва правото да разполага ракети, забранени от руско-американския договор от 1987 г., от който САЩ се оттеглиха, предаде Асошиейтед прес.

Изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег им дава свободата да започнат да разполагат такива ракети, каза Лавров. "Ние си запазваме правото да направим същото така, че ракетите ни да бъдат разположени в същите региони. Това не е наш избор", каза Лавров в Абу Даби.

Решението на САЩ да наложат санкции на поддръжниците на правителството на венецуелския президент Николас Мадуро са неправомерни, заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Лавров изрази надеждата, че американският пример "няма да се окаже заразителен за когото и да било".