Американският журналист Коди Уедъл, който е кореспондент на редица медии от САЩ, включително телевизия Ей Би Си и в. "Маями хералд", е бил арестуван във Венецуела, съобщиха организации за защита на медиите, цитирани от Франс прес.

"Знаем, че тази сутрин Дирекцията на военното разузнаване е изпратила хора в жилището (на Уедъл), за да му зададат въпроси за неговата работа на границата" на 23 февруари, каза Карлос Корес от НПО "Еспасио публико" (Публично пространство), който няколко часа по-късно не е успял да влезе във връзка с американския журналист.

"Адвокатите ни се опитват да го открият, за да му осигурят правна защита", добави Корес, който се опасява, че Уедъл може да бъде изправен пред военен трибунал.

На 23 февруари имаше тежки сблъсъци между венецуелската армия и поддръжници на самопровъзгласилия се за и. д. президент на страната Хуан Гуайдо. Военните попречиха на влизането във Венецуела на изпратена от редица държави, сред които САЩ, международна хуманитарна помощ, която остана блокирана на границите с Бразилия и Колумбия.

При сблъсъците бяха убити седем и ранени над 300 човека.

Коди Уедъл живее във Венецуела от няколко години.

Американският сенатор от щата Флорида Марко Рубио разкритикува в Туитър "изчезването на американски гражданин и журналист, който изглежда е бил арестуван от режима на Николас Мадуро".

Междувременно Съединените щати решиха да спрат издаването на визи за още 77 души от обкръжението на венецуелския президент Николас Мадуро, когото искат да накарат да се откаже от властта, предаде Франс прес.

"Днес Държавният департамент обяви, че САЩ ще анулират визите на 77 души представители на режима на Мадуро и членове на семействата им", заяви вицепрезидентът Майк Пенс.

Тази мярка вече е предприета срещу десетки други венецуелци.

"Мадуро се задържа на власт само благодарение на бруталността на подкрепящите го и на помощта, която получава от комунистическия режим в Куба", добави Пенс.

Съветникът в Белия дом за националната сигурност Джон Болтън заяви, че Съединените щати ще санкционират чуждестранните финансови институции, които подкрепят лагера на Мадуро.

"САЩ предупреждават чуждестранните финансови институции, че ще бъдат санкционирани, ако бъдат замесени в помощ за незаконни трансакции в полза на Николас Мадуро и корумпираната му мрежа. Няма да позволим на Мадуро да открадне благата на венецуелския народ", каза Болтън.