Държавният глава лично съобщи новината при откриването на заседание на Държавния съвет за реализира не приоритетни национални проекти и демографската политика .

"Възползвайки се от тази възможност, бих искал да информирам колегите, че подписах указ за реабилитацията на кримско-татарското население Крим, на арменското население, германците, гърците - всички онези, които са страдали по време на Сталиновите репресии", посочи Путин.

Според него, в същото постановление са предписани мерки "за социално-икономическо възстановяване на някои области", които през последните години и дори десетилетия действително са били отритнати и "са нямали юридически статут", в резултат на което в социално отношение не са се развивали, "а дори са деградирали".

Кримските татари масово бойкотираха т.нар. референдум в Крим за присъединяване към Русия от 16 март. Макар татарският да получи редом с руския и украинския статут на официален език в Крим, те също така критикуват новата конституция на вече руската автономна република, защото в нея не се споменава, че татарите са коренно население на Крим, не се признава и някакъв официален статут на Върховното събрание (Курултай), отбелязва  "Дневник".

Болшевиките репресират татарите и другите малцинства в Крим както преди Втората световна война, така и веднага след нея. През 1944 г. по обвинение, че сътрудничели с нацистите по време на окупацията, те са подложени на масово депортиране в Узбекистан. Освен прогонените близо 200 000 души, много от които измират по пътя в конските вагони или изоставени насред централноазиатската степ, НКВД депортира и близо 9000 татари, които са се сражавали в редовете на Червената армия и след войната са се върнали у дома. На тези народи е позволено да се върнат чак след 1989 г.