"Не съм експерт по оръжията, но ако вземете предвид тези характеристики, давани от военни експерти, то тогава Русия в момента представлява реална заплаха за тези държави, разполагайки своите оръжия. Сега тези страни членки на НАТО са принудени да засилват отбранителния си капацитет", заяви Чубаров, който е депутат в украинския парламент и председател на Меджлиса на кримските татари, цитиран от украинската държавна агенция УКРИНФОРМ и БТА.

Той предположи, че руският президент Владимир Путин се подготвя за тежки преговори за Крим.

"Путин и неговият вътрешен кръг не изключват възможността за руско изтегляне от полуострова, но по такъв начин, че да не бъде изтълкувано като тяхно поражение. Те ще се опитат да запазят своя имидж", каза лидерът на кримските татари.

На 1 юни Михаил Улянов, заместник-директор на отдела по въпросите за неразпространение и контрол над въоръженията към руското външно министерство обяви, че при необходимост Русия може да разположи ядрено оръжие на територията на Крим.
По думите му Русия има пълното право да разполага ядрено оръжие на цялата своя национална територия, към която от миналата година се присъедини и Кримския полуостров.

Дни по-късно президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че в близко бъдеще ще представи стратегията за връщането на Крим в рамките на Украйна.

Украинският министър на отбраната Степан Полторак съобщи, че въоръжените сили се сражават на изток срещу сила, наброяваща над 42 000 души, предаде Франс прес. По думите му, три четвърти от тези хора са сепаратисти, а останалата една четвърт са руски военни, подкрепяни от 556 танка. Полторак участва в заседание в Киев на Интерпарламентарния съюз Украйна-НАТО.

Той уточни, че от общо 42 500 души, 33 хиляди са бунтовници. Според оценките на Полторак Русия вероятно има близо 10 000 войници в Украйна, отбелязва АФП. Украинският министър на отбраната обвини Москва, че е "главният организатор и спонсор на конфликта" в страната му.