Силите за борба с безредиците се сблъскаха с над 2000 татари, отишли на демаркационната линия на Крим с Украйна, за да посрещнат техния лидер, чийто достъп до полуострова, присъединен към Русия, е забранен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Историческият лидер на кримските татари Мустафа Джемилев няколко пъти разкритикува анексията на украинския полуостров и затова му беше наложена забрана да влиза на руска територия за пет години.

Вчера му беше попречено да вземе самолет през Москва за Крим и трябваше да се върне в Киев.

Тогава събранието на кримските татари - Меджилис реши да го посрещне днес на пропускателния пункт в град Армиянск, близо до Украйна, за да може Джемилев да влезе в Крим по суша, но това в крайна сметка не се случи.

Над 2000 татари от Крим дойдоха с коли в Армиянск, за да прекосят демаркационната линия и да посрещнат лидера си, който ги чакаше от другата страна на пропускателния пункт.

Петдесетина полицаи от силите за борба с безредиците ги очакваха и последва битка и изстрелване на предупредителни изстрели във въздуха.

Татарите успяха да преминат пункта и да се срещнат с Джемилев, който ги чакаше с украинското знаме в ръце.

Управителят на Крим Сергей Аксьонов определи случилото се като провокация и обвини Джемилев, че се опитва да сее хаос.

Татарите в Крим съставляват около 12 процента от населението на Крим и бойкотираха референдума за присъединяването му към Русия на 16 март.